Olanda a intrat de duminică într-o perioadă strictă de izolare, pe fondul îngrijorărilor legate de varianta Omicron. Magazinele neesențiale, barurile, sălile de coafură și alte locuri publice vor fi închise cel puțin până la jumătatea lunii ianuarie.
Premierul Mark Rutte a declarat, citat de BBC, că măsurile sunt „inevitabile”.
Conform noilor reguli, oamenii sunt îndemnați să stea acasă cât mai mult posibil. Se vor institui limite stricte asupra numărului de persoane care se pot întâlni – vor fi acceptați, în general, maxim doi oaspeți cu vârsta de peste 13 ani, numărul lor urcând la patru în perioada 24-26 decembrie și în noaptea de Revelion.
Evenimentele, altele decât funeraliile, nu sunt permise, iar meciurile sportive profesioniste se vor desfășura fără spectatori.
Toate școlile vor fi închise până cel puțin pe 9 ianuarie, în timp ce alte măsuri de izolare vor rămâne în vigoare până cel puțin pe 14 ianuarie.
Restaurantele pot continua să vândă preparate la pachet, iar magazinele neesențiale pot oferi servicii ”click and collect”.
Anunțul a fost primit cu neîncredere și consternare. „Acum aud toată Olanda suspinând. Este exact cu o săptămână înainte de Crăciun, un Crăciun care este complet diferit de ceea ce ne-am dori”, a spus Mark Rutte. Dar, a adăugat el, un eșec de a acționa acum ar duce probabil la „o situație de necontrolat în spitale”.
Institutul Național Olandez de Sănătate Publică a raportat peste 2,9 milioane de cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei și peste 20.000 de decese.
Numărul de cazuri cu varianta Omicron este încă redus în Olanda, dar se răspândește rapid. Oficialii estimează, însă, că va deveni varianta dominantă până în Anul Nou.
Șeful echipei olandeze de gestionare a focarelor, Jaap van Dissel, a spus că noile măsuri vor „câștiga timp”, permițând mai multor persoane să primească vaccinuri de rapel și ca sistemul de sănătate să se pregătească pentru o posibilă creștere a infecțiilor.
„Ca țară, suntem cel mai bine protejați dacă cât mai mulți oameni posibil primesc o vaccinare de rapel”, a spus el.
Peste 85% dintre toți adulții din Olanda au fost vaccinați, dar, până acum, mai puțin de 9% au primit vaccinul de rapel.
Ministrul Sănătății, Hugo de Jonge, a declarat că toți adulții vor primi acum o invitație pentru o programare de rapel până pe 7 ianuarie.
CITEȘTE ȘI:
CORONAVIRUS. Grecia a modificat condițiile de intrare în țară
Vin sărbătorile! Traficul prin punctele de frontieră, în creștere cu 80%
Comentați?