Control coordonat în Vama Albița. Autovehiculele vor fi oprite doar o singură dată

De la jumătatea lunii aprilie, autoritățile de frontieră din România și Republica Moldova au implementat controlul coordonat pe sensul de intrare în România, în punctul de trecere a frontierei (PTF) Albiţa - Leuşeni, fapt ce presupune "oprire unică" pe partea română pentru toate procedurile de control.Albiţa

Scopul implementării acestui control coordonat în PTF Albiţa – Leușeni constă în accelerarea și facilitarea traversării frontierei comune, diminuând astfel timpul de așteptare la trecerea graniței atât pentru transportul de călători, cât și pentru transportul de mărfuri, precum și în consolidarea sistemului de supraveghere a frontierei de stat.

Poliția de frontieră și autoritățile vamale ale României și Republicii Moldova realizează acest control coordonat, ce presupune controlul la trecerea frontierei efectuat separat de către personalul de control al statului de ieșire (Republica Moldova), urmat consecutiv de personalul statului de intrare (România), efectuat pe teritoriul unui singur stat.

Astfel:

– trecerea se va face fără control pe sensul de ieșire din Republica Moldova, în PTF Leușeni,

– oprirea pentru verificări se va face pe sensul de intrare în România, în PTF Albița,

– 5 benzi de control sunt destinate traficul internațional de călători,

– alte 5 benzi de control sunt destinate traficului de mărfuri,

România a demarat un amplu program comun cu Repuplica Moldova în ceea ce privește podurile peste Prut și vămile, iar la Albița va fi construi un pod nou cu 2 benzi pe fiecare sens de circulație, în locul celui existent.

Lungimea frontierei dintre România și Republica Moldova este de aproximativ 681 km, fiind operaționalizate șase puncte de trecere a frontierei de stat rutiere deschise traficului internațional.

Potrivit Poliției de Frontieră, în primul trimestru al acestui an, punctele de trecere de la granița cu Republica Moldova au fost tranzitate de peste 2 milioane de persoane, atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire. Dintre acestea, 755.000 de persoane au trecut prin PTF Albița.

Totodată, au trecut frontiera româno-moldoveană peste 660.000 de mijloace de transport, dintre care aproape 130.000 au fost camioane, pe ambele sensuri de deplasare.

 

 

CITEȘTE ȘI:

WATT eCV1, o nouă propunere pentru electrificarea flotelor de vehicule comerciale ușoare

Înmatriculările de autoturisme noi au crescut cu 27,7% în primul trimestru

 

 

Adaugati comentariu