Contextul economic favorabil a permis creşterea investiţiilor

Interviu cu Bogdan Speteanu, director general BCR Leasing
bogdan-speteanu-floteauto

Ce avantaje are o companie în cazul în care alege finanţarea prin leasing financiar? Care ar fi cel mai atractiv beneficiu?

Există un întreg pachet de beneficii ale utilizatorilor, specifice finanţării în leasing. În primul rând, aprobarea se bazează pe activul finanţat, motiv pentru care nu sunt necesare garanţii suplimentare. Timpul de aprobare este în general mai scurt comparativ cu alte tipuri de finanţare, plecând de la o documentaţie simplificată. Există o mai mare flexibilitate cu privire la scadenţarele de rambursare, pornind de la avansuri flexibile şi ţinând cont de sezonalitatea afacerilor, de durata de viaţă a activelor, precum şi de valorile reziduale la final de contract. Alte beneficii se referă la finanţarea indirectă a TVA-ului şi la plata eşalonată a acestuia de-a lungul perioadei de leasing, precum şi la includerea unor servicii suplimentare, pe lângă finanţare, precum servicii logistice şi de asigurare.

În ultimii ani, preferinţa utilizatorilor pentru servicii de business complete determină orientarea companiilor către leasingul operaţional. Clienţii beneficiează de servicii customizate de achiziţie şi operare a flotelor, câştigă mobilitate şi flexibilitate, având în acelaşi timp un control total asupra costurilor. Totodată, leasingul operaţional asigură clienţilor avantaje fiscale suplimentare versus produsul de leasing financiar.

Economia este pe creştere. Acest lucru se reflectă şi într-o sporire a interesului companiilor de a-şi reînnoi parcul auto?

Contextul economic favorabil a permis o creştere a investiţiilor, în special în sectorul de transporturi şi logistică, precum şi în agricultură şi industrie. Credem cu tărie că societăţile de leasing deţin un rol important în dezvoltarea investiţiilor companiilor, oferind soluţii complexe şi adaptate fiecărui domeniu de activitate.

„Vedetele” finanţărilor în leasing financiar au fost, anul trecut, autoturismele. Pentru BCR Leasing, care a fost cel mai dinamic segment în 2017?

În 2017, principalele active finanţate care au determinat creşterea pieţei au fost autovehiculele, în special autoturismele şi autovehiculele comerciale uşoare. Pentru BCR Leasing, ponderea finanţărilor de autoturisme în total reflectă caracteristicile pieţei, alături de segmentul de autovehicule grele.

Ce potenţial de creştere are piaţa de leasing financiar în 2018?

În contextul creşterii economice înregistrată în primele luni ale anului 2018, prognozăm o creştere a pieţei cu aproximativ 10% comparativ cu anul precedent.

Într-un context european de reducere a emisiilor de CO2 şi NOx, aveţi clienţi care sunt interesaţi de achiziţia vehiculelor „verzi”?

Având în vedere că mai toţi marii producători au început să includă în ofertele lor modele de autovehicule hibride şi electrice, acest lucru duce la un interes din ce în ce mai mare al consumatorilor în ceea ce priveşte achiziţia de astfel de maşini.

Pentru grupul BCR, finalul anului 2017 a fost marcat de  lansarea proiectului „BCR eGo”, primul serviciu de car sharing exclusiv electric din Bucureşti, oferit de o bancă clienţilor săi, în parteneriat cu un furnizor extern, Mojito Software.

Astfel BCR introduce, în premieră, un nou model de furnizare a serviciilor de mobilitate în România – BCR eGo.

Cum era de aşteptat, lansarea a avut loc în Bucureşti, însă în funcţie de cum va fi primit serviciul, dorim să îl extindem şi în alte oraşe. Pentru utilizarea sa, ai nevoie de două lucruri: să descarci aplicaţia BCR eGO pe smartphone (disponibilă atât pe iOS, cât şi Android) şi să fii posesorul unui card de debit sau credit contactless BCR, acesta din urmă fiind, de fapt, cheia maşinilor.

Bucureştiul este primul oraş care are nevoie de soluţii reale de decongestionare şi depoluare, iar viitorul acestui oraş poate fi mai verde şi mai aerisit datorită acestor noi forme de transport. BCR eGO nu este primul serviciu de car sharing din România, dar este primul oferit de o bancă în parteneriat cu un furnizor extern, în interesul comunităţii, cu maşini full electric.

Automobilul electric este o soluţie reală, performantă şi perfect potrivită oraşelor poluate precum Bucureştiul, iar automobilele electrice sunt combinaţia perfectă pentru a reduce poluarea şi aglomeraţia din marile oraşe.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, mai 2018)

 

 

Adaugati comentariu