Construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov începe în acest an

Construcţia autostrăzii Comarnic-Braşov ar putea începe în acest an, dacă "negocierile strategice" purtate de statului român cu instituţii financiare europene şi specialişti în domeniu vor conduce la identificarea unei variante fezabile de finanţare, fonduri europene sau concesiune.constructia-autostrazii-comarnic-brasov-incepe-in-acest-an-floteauto

Potrivit ministrului Transporturilor, Ioan Rus, autostrada Comarnic – Braşov se numără printre proiectele prioritare de infrastructură rutieră, alături de alte obiective precum Piteşti – Sibiu sau Iaşi – Târgu Mureş.

„Autostrada Comarnic – Braşov o vom începe în acest an, suntem în negocieri cu Banca Europeană de Investiţii, cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, cu bugetul statului, cu tehnicieni care au diverse variante de soluţionare. Ce pot să spun este că în acest an această autostradă va începe. Suntem în negocieri strategice, adică o facem din fonduri europene sau ca şi concesiune, a declarat Ioan Rus.

constructia-autostrazii-comarnic-brasov-incepe-in-acest-an-floteauto
Autostrada București-Ploiești (km 49), foto Răzvan Socol

La începutul anului 2014, CNADNR a încheiat un memorandum cu consorţiul format din Vinci-Strabag-Aktor prin care se prevede concesiune de lucrări publice pentru proiectarea, construcţia, finanţarea, operarea şi întreţinerea autostrăzii Comarnic-Braşov. Lungimea autostrăzii este de 53,22 kilometri.

Durata contractului de concesiune este de 30 de ani, din care patru ani construcţie şi 26 de ani operare şi întreţinere, iar valoarea estimată pentru lucrările de proiectare şi construcţie este de 1,828 miliarde euro (fără TVA).

Termenul anunţat de autorităţi pentru semnarea contractului de construcţie în concesiune a autostrăzii Comarnic – Braşov a fost amânat de mai multe ori. Statul a mai încercat de două ori să construiască autostrada Comarnic-Braşov, ultima tentativă având loc în 2010, când câştigătorul licitaţiei, asocierea Vinci (Franţa) – Aktor (Grecia), a renunţat la contract.

Autostrada este împărţită în cinci secţiuni: Comarnic Sud – Comarnic Nord (3,4 km), Comarnic Nord – nod rutier Buşteni (16,3 km), nodul rutier Buşteni până la nodul rutier Predeal (12,8 km), nodul rutier Predeal până la nodul rutier Râşnov (15,2 km) şi nodul rutier Râşnov până la Cristian (5,4 km).

 

 

Adaugati comentariu