China își pierde atractivitatea ca destinație de investiții, iar țara este acum văzută ca „mai puțin previzibilă, mai puțin fiabilă și mai puțin eficientă”, arată compania de consultanță Transport Intelligence (Ti), citând un nou raport publicat de Camera de Comerț a Uniunii Europene din China.
Potrivit documentului, barierele de reglementare continuă să restrângă ambițiile companiilor europene care operează pe piața chineză, printre aceste bariere fiind incluse și politicile ”Zero Covid” care au un efect negativ asupra atragerii și reținerii talentelor străine și chineze. Alte provocări externe, cum ar fi tensiunile geopolitice în creștere, care provin în principal din războiul comercial cu SUA, fac, de asemenea, China mai puțin atractivă ca loc de investiții pentru companiile europene.
Raportul avertizează că „angajarea firmelor europene în China nu mai poate fi luată de la sine înțeles” și că UE și China „se depărtează din ce în ce mai mult”.
Pe măsură ce mediul de afaceri este privit ca fiind din ce în ce mai puțin previzibil, mai puțin fiabil și mai puțin eficient, companiile europene caută să-și relocheze investițiile pe alte piețe considerate a oferi „fiabilitate și predictibilitate mai mari”. Pentru a îmbunătăți reziliența și a reduce riscurile lanțului de aprovizionare, companiile explorează din ce în ce mai mult nu doar strategia „China +1” (strategia prin care se evită investițiile doar în China și se diversifică afacerilor și în alte țări), ci și „China +1+2+3”.
Datele privid investițiile străine directe par să confirme această afirmație. În 2020, investițiile din UE au scăzut cu 11,8% față de anul precedent, iar proporția în total a scăzut la 3,8% de la un maxim de 11,1% în 1999. Această tendință de scădere a investițiilor străine directe va continua probabil, având în vedere că sunt impuse restricții în ceea ce privește călătoriile directorilor europeni în și din China din cauza politicilor Covid.
Raportul Camerei de Comerț a Uniunii Europene din China este cel mai recent dintr-o serie de previziuni pesimiste pentru economia chineză. Potrivit noului raport Atlas al DHL privind creșterea comerțului, ponderea Chinei în avansul comerțului global va scădea la jumătate în următorii cinci ani, până la 13%, pe măsură ce companiile își diversifică rețelele internaționale de producție și distribuție. Raportul susține că „noi poli de creștere comercială” apar în sud-estul Asia și Africa sub-sahariană.
Potrivit Ti, UE își reevaluează relația cu China și ultimele sale politici comerciale menite să abordeze amenințările economice. Astfel, pe 14 septembrie, Comisia Europeană și-a dezvăluit planul de a interzice intrarea pe piața UE a produselor fabricate cu muncă forțată, ”o măsură care ar putea să enerveze China și să afecteze relațiile cu Beijingul”.
CITEȘTE ȘI:
Conformarea voluntară – o preocupare prioritară a Fiscului din toată lumea
Comentați?