Uniunea Europeană contribuie cu peste 72 de milioane euro la 12 proiecte de transport destinate creșterii performanței din punctul de vedere al mediului, facilitând utilizarea combustibililor alternativi și îmbunătățind siguranța și durabilitatea transportului feroviar european.
Proiectele au fost selectate în cadrul apelului continuu al Facilității de conectare a Europei (CEF), un instrument special conceput pentru a combina finanțarea privată cu sprijinul UE.
Opt dintre proiecte vor implementa o infrastructură cheie pentru combustibili alternativi (electricitate, hidrogen sau gaz natural lichefiat pentru vehiculele rutiere):
- 276 de stații electrice de încărcare rapidă în Italia;
- 183 de stații electrice de încărcare rapidă și ultrarapidă în Portugalia și Spania;
- montarea infrastructurii de realimentare (electrică + bioCNG) la 6 depozite de autobuze din Paris (Franța)
- 2 stații fixe și 1 stație mobilă de alimentare cu hidrogen în Polonia
- 8 stații de alimentare cu hidrogen și 1 electrolizor de producere a hidrogenului, precum și 58 de autobuze cu hidrogen în Franța;
- 1 navă de aprovizionare cu gaz natural lichefiat (GNL) pentru navele maritime în Italia.
Celelalte patru proiecte se concentrează pe a doua prioritate a apelului și vor îmbunătăți interoperabilitatea transportului feroviar prin sprijinirea instalării Sistemului european de gestionare a traficului feroviar (ERTMS). ERTMS este un sistem armonizat de comandă și control al trenurilor care, odată implementat pe deplin în întreaga UE, va permite un trafic feroviar transfrontalier fără probleme, asigurând în același timp siguranța și creșterea eficienței.
Proiectele au fost selectate pentru finanțare printr-o cerere de propuneri competitivă lansată la 15 noiembrie 2019 în toate statele membre ale UE, cu date limită multiple. Contribuția financiară a UE este realizată sub formă de subvenții care trebuie combinate cu finanțarea din partea partenerilor de implementare (prin împrumut, datorie, capital propriu sau orice altă formă de sprijin rambursabilă). Acestea sunt rezultatele celei de-a patra limite a apelului. Cele trei limite anterioare au alocat în total aproape 193 de milioane de euro pentru 25 de proiecte.
În cadrul programului CEF Transport, 23,4 miliarde euro au fost puse la dispoziție pentru subvenții din bugetul UE 2014-2020 pentru cofinanțarea proiectelor TEN-T în statele membre. Din 2014, au fost lansate șase etape de cereri de propuneri care sprijină 942 de proiecte cu o sumă totală de 23 miliarde euro în sectorul transporturilor.
CITEȘTE ȘI:
INS: Înmatriculările de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor, în scădere cu 10%
Audi își extinde fabrica din Gyor (Ungaria), cu o investiție de 10,5 mil. euro
Înmatriculărilor de autoturisme noi au scăzut cu 14,5% în primele patru luni
Comentați?