Advertisement
Eurobarometru
Home Miscellanea Financiar Comisia Europeană pregătește al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Comisia Europeană pregătește al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Comisia Europeană (CE) pregătește al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, printre acestea numărându-se interzicerea accesului operatorilor de transport rutier din Rusia și Belarus în UE, precum și accesul navelor rusești și navelor operate de ruși în porturile Uniunii, a anunțat președinta CE, Ursula von der Leyen.

”Este important să menținem presiunea maximă asupra lui Putin și a guvernului rus în acest punct critic. Cele patru pachete de sancțiuni au lovit puternic și au limitat opțiunile politice și economice ale Kremlinului. Vedem rezultate tangibile. Dar în mod clar, având în vedere evenimentele, trebuie să ne creștem și mai mult presiunea. Astăzi, ne propunem să ducem sancțiunile cu un pas mai departe. Le vom face mai largi și mai ascuțite, astfel încât să taie și mai adânc în economia rusă”, a declarat președinta Comisiei Europene.

Cel de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei este constituit pe șase piloni.

În primul rând, va fi impusă o interdicție a importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de 4 miliarde de euro pe an, reducând astfel o altă sursă importantă de venituri pentru Rusia.

În al doilea rând, va fi impusă o interdicție totală a tranzacțiilor asupra a patru bănci rusești cheie, printre care VTB, a doua cea mai mare bancă din Rusia. Aceste patru bănci au o cotă de piață în sectorul bancar național de 23%.

În al treilea rând, va fi interzis accesul navelor rusești și navelor operate de ruși în porturile UE, cu excepția celor care transportă bunuri esențiale, cum ar fi produsele agricole și alimentare, ajutoarele umanitare, precum și energia. În plus, va fi propusă și interzicerea operatorilor de transport rutier din Rusia și Belarus.

În al patrulea rând, vor fi instituite interdicții suplimentare de export, în valoare de 10 miliarde euro, în zonele în care Rusia este vulnerabilă. Acestea includ, de exemplu, computere cuantice și semiconductori avansați, dar și mașini și echipamente de transport, CE urmărind astfel slăbirea baza tehnologice și capacitatea industrială a Rusiei.

În al cincilea rând, vor fi impuse noi interdicții specifice de import, în valoare de 5,5 miliarde euro, pentru a reduce fluxul monetar al Rusiei și al oligarhilor săi, pentru o serie de produse de la lemn la ciment, de la fructe de mare la băuturi alcoolice.

În al șaselea rând, în pachetul de sancțiuni împotriva Rusiei vor fi incluse și o serie de măsuri foarte direcționate, cum ar fi interzicerea generală la nivelul UE a participării companiilor ruse la achizițiile publice din statele membre sau excluderea oricărui sprijin financiar, fie el european sau național, pentru organismele publice ruse, pentru că banii din impozitele europene să nu ajungă în Rusia sub nicio formă sau formă.

”Dar asta nu e tot. Lucrăm la sancțiuni suplimentare, inclusiv la importurile de petrol, și reflectăm asupra unor idei prezentate de statele membre, cum ar fi taxele sau canalele de plată specifice, cum ar fi un cont escrow”, a mai arătat președinta CE, care a adăugat că peste 40 de țări aplică astfel de sancțiuni.

 

CITEȘTE ȘI:

Câştigător desemnat pentru elaborarea documentației necesare Variantei Ocolitoare Iaşi Est

Începe modernizarea DN 73C, care va conecta Curtea de Argeş şi Râmnicu Vâlcea de Autostrada Sibiu – Piteşti

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Venitul Minim European Adecvat
Financiar

Venitul minim european adecvat – nicio acțiune concretă pentru transpunerea în România

La începutul acestui an aduceam în atenție faptul că România trebuie să...

locurile de parcare publice
Financiar

Primăria Sectorului 3 a obținut cele mai mari venituri din locurile de parcare publice

România dispunea, în 2022, de 1.299.318 de locuri de parcare publice, față...

Timișoara
Financiar

BERD extinde împrumutul pentru ”înverzirea” transportului public din Timişoara

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă o finanțare suplimentară de...

ridesharing
Financiar

Prejudiciu de peste 52 milioane de lei la bugetul de stat în domeniul ridesharing

Trei companii din București și Constanța care activează pe piața de transport...