Comerţul auto-moto, în creştere cu 4,3% în ianuarie 2019

Afacerile din comerţul cu autovehicule şi motociclete au înregistrat în ianuarie 2019, comparativ cu perioada similară a anului trecut, o creştere cu 4,3% ca serie brută, determinată de rezultatul obţinut pe segmentul motocicletelor (+32%). În schimb, faţă de ultima lună din 2018, cifra de afaceri din comerţul auto-moto s-a diminuat cu 23% ca serie brută, pe fondul prăbuşirii comerţului cu maşini (-34,4%).
înmatriculările

Astfel, datele Institutului Naţional de Statică arată că, în ianuarie 2019, afacerile din Comerţul cu autovehicule au crescut faţă de luna similară de anul trecut cu 3,8% ca serie brută şi cu 19% ca serie ajustată. În activităţile de Întreţinere şi reparare a autovehiculelor, cifra de afaceri a urcat cu 4,2% ca serie brută, însă s-a diminuat uşor cu 0,6%, ca serie ajustată, iar în Comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule, afacerile au urcat atât ca serie brută (+4,6%), cât şi ca serie ajustată (3,5%). În prima lună din acest an, cea mai bună evoluţie au avut-o afacerile din Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor, care au crescut cu 32,2% ca serie brută şi cu 38,6% ca serie ajustată.

Cifrele publicate de INS arată, însă, că, raportat la luna precedentă, în ianuarie 2019, afacerile din comerţul auto moto au mers foarte slab. Cu excepţia Comerţului cu piese şi accesorii pentru autovehicule, în creştere cu 2,7% ca serie brută şi cu 9,7% ca serie ajustată, cifrele de afaceri au scăzut pe toate segmentele de activitate.

Astfel, comparativ cu decembrie 2018, cea mai drastică diminuare s-a înregistrat în Comerţul cu autovehicule, unde afacerile au scăzut cu 34,4% ca serie brută şi cu 4,5% ca serie ajustată. În activităţile de Întreţinere şi reparare a autovehiculelor, cifra de afaceri s-a redus cu 10,2% ca serie brută şi cu 0,9% ca serie ajustată, iar în Comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor, scăderile au fost de 8,3% ca serie brută şi de 10,2% ca serie ajustată.

Cifrele privind comerţul auto-moto din ianuarie 2019 sunt mai slabe, per total, decât cele din ianuarie 2018. De exemplu, în prima lună de anul trecut, ritmul anual de creştere a fost triplu, de 13,1%, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, în timp ce evoluţia lunară, faţă de decembrie 2017, a înregistrat o scădere uşor mai mică, de 21,5% ca serie brută, pe fondul unei diminuări cu numai 26,3% în Comerţul cu maşini.

Reamintim că volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete s-a majorat, in 2018, cu 6,7%, un avans mult mai mic decat cel inregistrat in anul precedent, de 11,1%. Anul trecut, cel mai dinamic segment a fost cel al comercializarii motocicletelor, unde afacerile au crescut cu peste 35%.

Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către o societate în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare derulate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe.

 

Adaugati comentariu