INS: Preţurile combustibililor au crescut cu 3,4% în octombrie

Preţurile de consum au continuat să crească în luna octombrie a acestui an, rata anuală a inflaţiei urcând la 2,6%, de la 1,8% în septembrie. Combustibilii au înregistrat, în octombrie, una dintre cele mai mari scumpiri lunare, de 3,4%.
combustibil

Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, faţă de luna anterioară, preţurile au urcat cu 1,28% în octombrie, pe fondul scumpirii mărfurilor alimentare cu 2,3%, a celor nealimentare cu 1,74%, iar a serviciilor cu 0,16%.

În categoria mărfurilor nealimentare, scumpirea combustibililor a fost în octombrie, faţă de septembrie, a doua cea mai mare, de 3,4%, după cea a energiei electrice, de 6,94%.

Creşterea lunară a preţurilor combustibililor din octombriie survine celei din septembrie, când carburanţii s-au scumpit, faţă de august, cu 2,19%. Astfel, în cele două luni, majorarea preţurilor a însumat 5,59%.

Scumpirea combustibililor a început imediat după ce Guvernul şi-a anunţat intenţia, în luna august, de a reintroduce supraacciza la benzină şi motorină, de 32 de bani/ litru (7 eurocenţi/litru), în două etape, de la 15 septembrie şi 1 octombrie.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere la 2,7% prognoza de inflaţie pentru sfârşitul acestui an, de la 1,9% anterior.

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflaţiei de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea trimestru din 2019 se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 3,1%.

 

 

 

Adaugati comentariu