CNAIR nu cedează administrarea şoselei de centură a Capitalei


Potrivit surselor citate, secţiunile A1-DN2, DN 2-A2 şi centura de sud beneficiază de finanţare din fonduri europene nerambursabile pentru care se aplică principiul asigurării „durabilităţii” proiectelor cu finanţare europeană, respectiv monitorizarea pe parcursul implementării lor şi ulterior, pe o perioadă de 5 ani de la finalizarea acestora.
Reamintim că primarul general, Gabriela Firea, a solicitat Guvernului ca Municipalitatea să administreze şi să finalizeze lucrările iniţiate la Centura Capitalei.
„Monitorizarea va urmări pe această perioadă ca investiţia să nu sufere modificări substanţiale, conform art. 57(1) din Regulamentul Consiliului UE 1083/2006 privind dispoziţiile generale referitoare la FEDR, FSE şi FC, şi anume modificări care rezultă dintr-o schimbare în natura proprietăţii asupra unui obiect din infrastructură sau care rezultă din încetarea activităţii productive. Drept urmare, la acest moment, nu există posibilitatea transferului Centurii rutiere a municipiului Bucureşti din administrarea CNAIR SA”, precizează reprezentanţii CNAIR.
Centura Bucureştiului se află în diferite faze de execuţie, fiind parţial recepţionată.
În prezent, este în derulare faza de actualizare a documentaţiilor pentru promovarea din fonduri nerambursabile a sectorului de sud al Centurii, paralel cu derularea de către Banca Europeană de Investiţii a unui studiu privind abordarea optimă a acestui obiectiv – studiul ,,Drumuri Orbitale Bucureşti’.
Până la momentul stabilirii acestei strategii, CNAIR are în derulare mai multe proiecte pentru realizarea Centurii Bucureştiului. Astfel, se află în execuţie secţiunea A1-DN7, modernizare la 4 benzi, cu o lungime de 8,6 kilometri, stadiul fizic actual fiind la 57%.
De asemenea, în procedură de licitaţie se află sectorul cuprins între DN2-A2, în lungime de 11,4 kilometri (termen limită pentru primirea ofertelor 13.06.2017), şi nodurile de la Centura de sud, intersecţie DN4 şi DJ 401.
„Centura Bucureşti, sectorul cuprins între DN2-A2 — acest obiectiv prevede execuţia lucrărilor pentru modernizarea a 11,524 km din Centura rutieră a municipiului Bucureşti, sectorul DN2 (km 12+300)—A2 (km 23+750). Principalul scop al acestui obiectiv constă în sporirea capacităţii de circulaţie prin trecerea de la două la patru benzi — câte două pe sens, dar constă şi în eliminarea unor intersecţii la nivel prin realizarea unor noduri rutiere, a unor pasaje noi, precum şi reabilitarea pasajelor şi a podurilor existente”, spun reprezentanţii CNAIR.
În ceea ce priveşte nodurile de la Centura de sud, pe data de 2 mai 2017 a fost transmisă spre validare la ANAP documentaţia de atribuire pentru procedura de achiziţie publică ‘Lărgire la 4 benzi a Centurii rutiere a municipiului Bucureşti Sud, între A2, km 23+600 şi A1 km 55+520’ – Lot I: amenajare nod rutier CB — DN4 (Olteniţa) km 29+500 — km 33+190; Lot II Amenajare nod rutier CB – DJ401 (Berceni) km 33+190 – km 35+600″.
În cazul DJ 401 (Berceni) – la intersecţia cu DJ 401, spre satul Berceni, şoseaua de centură trece la nivel, în timp ce pe deasupra va fi construit un sens giratoriu suspendat (asemănător cu cel de la Domneşti), iar în privinţa DN4 – la intersecţie cu DN 4, spre Olteniţa, şoseaua de centură va trece la nivel pe sub un sens giratoriu suspendat pe care se va muta actualul DN 4 (vor exista rampe de coborâre de pe giratoriul suspendat către toate direcţiile şoselei de centură), explică CNAIR.
„În perioada imediat următoare se va semna contractul cu antreprenorul pentru realizarea obiectivului Proiectare şi execuţie Pasaj Suprateran pe DJ 602, Centura Bucureşti – Domneşti. Conform strategiei promovate de CNAIR SA, Ring 0 Bucureşti, zona de sud – va fi realizat la profil de autostradă”, au mai arătat reprezentanţii CNAIR.