Piaţa poliţelor auto obligatorii (RCA) a atins, la sfârşitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat în aceeaşi perioadă a anului trecut (1,07 miliarde lei).
Datele ASF arată o concentrare semnificativă la nivelul cotei de piaţă a asigurătorilor din top, astfel încât primele două societăţi – Euroins şi City Insurance – concentrează aproximativ 60% din portofoliul RCA din România.
„Au existat o serie de elemente care au condus la această concentrare, printre care se numără şi faptul că au acordat comisioane mai mari brokerilor”, a arătat recent Mişu Negriţoiu, fost preşedinte al ASF.
În perioada analizată, pe ansamblul întregii pieţe, prima medie RCA anualizată a scăzut cu aproximativ 3%, comparativ cu intervalul similar al anului precedent, atingând valoarea de 727 lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizată a fost de 533 lei, în timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei.
Numărul contractelor anuale a ajuns, în primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane unităţi, faţă de 1,44 milioane în trimestrul I al anului 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentată de poliţele cu o valabilitate de 6 luni. Totodată, analiza datelor preliminare raportate de societăţile de asigurare relevă faptul că ponderea poliţelor cu durată pe o lună a crescut de la 6,46% la 14,37%.
Dauna medie RCA plătită pentru vătămări corporale, în primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce pentru pagube materiale a scăzut cu 3%.
De asemenea, rata combinată a scăzut pentru prima dată sub pragul de 100%, ajungând la 97%, în scădere de la 106%, nivel consemnat în primele trei luni ale anului 2016.
Comentați?