Advertisement
puterea de cumpărare
Home Administrare flote Asigurări City Insurance şi Euroins, amendate de ASF

City Insurance şi Euroins, amendate de ASF

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a hotărât, în cadrul şedinţei din data de 24 septembrie 2019, sancţionarea societăţilor de asigurare City Insurance şi Euroins România Asigurare-Reasigurare cu amendă în cuantum de 50.000 de lei pentru fiecare companie.

„Sancţionarea s-a realizat în conformitate cu prevederile art. 3 lit. (d) din Ordonanţa de Urgenţă nr. 93/2012 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Autorităţii de Supraveghere Financiară, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 113/2013, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 37 alin. (2) lit. a), alin. (11) şi alin. (14) din Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie. ASF a emis şi a transmis astăzi, 26 septembrie 2019, actele individuale către cele două societăţi, care conţin motivarea deciziilor Consiliului ASF”, a anunţat instituţia.

În cadrul controlului permanent desfăşurat de către ASF s-a constatat distinct pentru fiecare societate încălcarea Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi tramvaie, într-un anumit număr de dosare de daună, respectiv a prevederilor:

  • art. 21 alin. (1) – transmiterea cu întârziere a ofertei de despăgubire sau a notificărilor cu privire la motivele pentru care nu a aprobat, în totalitate sau parţial, pretenţiile de despăgubire;
  • art. 21 alin. (4) – efectuarea plăţii despăgubirilor cu întârziere;
  • art. 19 alin. (11) din Norma nr. 20/2017- efectuarea (re)constatării daunelor cu întârziere.

Potrivit, ASF, procesul de supraveghere este un proces continuu, flexibil şi iterativ, în care supravegherea societăţilor se bazează pe riscuri. În cadrul acţiunilor de monitorizare şi control permanent a fost constatată o tendinţă ascendentă a numărului de petiţii înregistrate la ASF şi a ratei de soluţionare a acestora în favoarea petenţilor (în peste 50% din cazuri). Societăţile sancţionate se încadrează la grad de conformare mediu spre redus sau, respectiv redus, cu diferenţe semnificative faţă de media pieţei.

„Aspectele neconforme cu legislaţia se analizează atât individual (încălcări ale prevederilor legale expres menţionate), cât şi în contextul naturii, amplorii şi complexităţii riscurilor activităţii desfăşurate de societăţi, inclusiv a gradului de cooperare cu ASF. Din perspectiva riscului de conduită şi a monitorizării produselor, a cotei semnificative pe piaţa asigurărilor a produsului RCA se impune supravegherea strictă a guvernanţei produsului RCA, de către societăţile de asigurare şi de către ASF, având în vedere că societăţile trebuie să acţioneze întotdeauna onest şi profesionist, astfel încât să corespundă cel mai bine intereselor clienţilor”, arată ASF.

Din punctul de vedere al Supraveghetorului pieţei asigurărilor, prin conduita în domeniul asistenţei post-vânzare, conform cadrului legal, societăţile trebuie să se asigure de faptul că interesele, drepturile şi nevoile clienţilor sunt luate în considerare pe tot parcursul ciclului de viaţă al produsului, până la finalizarea relaţiilor contractuale, inclusiv prin implementarea unui proces eficient şi rapid de gestionare a daunelor şi implementarea unui sistem eficient de gestionare a reclamaţiilor.

În opinia ASF, conduita necorespunzătoare a unei societăţi de asigurare din perspectiva riscurilor pe care aceasta le poate genera la adresa consumatorilor este un factor agravant al circumstanţierii faptelor de nerespectare a cadrului legal referitoare la produsele de asigurare specific legiferate şi supravegheate de către ASF.

Cele două societăţi au dreptul de a contesta sancţiunea în termen de 30 de zile de la comunicarea hotărârii Consiliului ASF.

 

CITEŞTE ŞI:

Deputaţii îşi cumpără noi autoturisme 4×4

Şase noi puncte de control pentru rovinietă

De ce nu poate fi construit Podul peste Prut la Ungheni

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

ASF
Asigurări

Pentru sectorul de asigurări, ASF a primit peste 2.800 de reclamații în semestrul II2023

Numărul total al petițiilor unice înregistrate, în semestrul al II-lea al anului...

tarifele RCA
Asigurări

UNSAR: Prima medie RCA a crescut cu 5% în primele 9 luni din 2023

În primele 9 luni ale anului trecut, prima medie RCA a crescut...

Otto Broker
Asigurări

Parteneriat tbi bank – Otto Broker pentru achiziția de asigurări, inclusiv RCA, în rate fără dobândă

În ultimul an, industria asigurărilor a întâmpinat o creștere a nevoilor consumatorilor,...

Păgubiții RCA
Asigurări

Guvernul vrea să elimine plafonul maxim de 500.000 de lei pentru păgubiții RCA

Guvernul a adoptat un proiect de lege pentru pentru modificarea şi completarea...