Cine a abandonat autostrada Timişoara-Pancevo? România şi Serbia se acuză reciproc

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, spune că Serbia a decis să nu mai susţină proiectul autostrăzii Timişoara-Pancevo. De cealaltă parte, însă, omologul sârb susţine că oficialii români nu au aprobat în timp util începerea proiectului.timisoara-pancevo

Potrivit lui Răzvan Cuc, în cursul anului trecut, Guvernul a solicitat în mai multe rânduri întâlniri pentru a promova şi a dezvolta acest proiect.

„Din istoricul pe care l-am primit în cadrul ministerului, se pare că partea română, conducerea ministerului de la acel moment, să zicem că nu a dat curs invitaţiei, nu au existat întâlnirile între guvernul sârb şi guvernul român pe partea de dezvoltare şi de implementare a acestui proiect”, a declarat ministrul Transporturilor.
Acesta arată că, în luna februarie a avut loc, la Ministerul Transporturilor, o întâlnire pe tema proiectului  Timişoara-Pancevo între un secretar de stat de la Ministerului Transporturilor şi omologul lui însoţit de o delegaţie.

„În data de 2 martie am promovat memorandumul în Guvern pentru semnarea acordului între guvernul sârb şi  guvernul român pentru dezvoltarea acestui proiect. În cele din urmă, autorităţile sârbe au decis, când s-a întrunit  comisia româno-sârbă, să nu mai susţină acest proiect”, a adăugat Răzvan Cuc.

Mai mult, pentru semnarea acordului Timişoara-Pancevo, Ministerul român al Transporturilor a trimis un secretar de stat în Serbia, care a discutat cu reprezentanţii ministerului Transporturilor şi cei ai Ministerului Fondurilor.

„Noi, în acest mandat, am făcut toate demersurile să realizăm acest proiect. Ba, mai mult, ulterior aprobării în guvern a memorandumului care viza acordul de parteneriat între cele două state pe proiectul Timişoara-Pancevo, am şi trimis un secretar de stat în Serbia, pentru a semna acest acord. A stat patru zile şi a avut discuţii şi cu reprezentanţii de la Ministerul Fondurilor din Serbia şi cu reprezentanţi de la Ministerul Transporturilor. În cele din urmă, partea sârbă a luat decizia să nu mai susţină acest proiect”, a explicat Cuc.

De cealaltă parte însă, Ministerul Construcţiilor, Transporturilor şi Infrastructurii al Serbiei anunţase, luni, că „Serbia a sprijinit proiectul de construire a unei autostrăzi care să lege Serbia şi România şi l-a considerat unul strategic, doar că Ministrul Transporturilor din România nu a aprobat în timp util începerea proiectului”.

Premierul Grindeanu a declarat, în martie, că a fost deblocat proiectul autostrăzii Timişoara-Pancevo, iar pe următorul exerciţiu bugetar se va intra la execuţie pentru acest tronson.

 

Adaugati comentariu