Certificatul Covid-19 devine obligatoriu în Italia pentru toți angajații. Obligațiile companiilor

Italia a devenit prima ţară membră a UE care instituie Certificatul Covid-19 obligatoriu pentru angajaţi, atât în sectorul public, cât şi în cel privat, ceea ce înseamnă că prevederea se aplică și pentru transportatorii de mărfuri și lucrătorii din sectorul logistic.Italia

Noua regulă se va aplica în perioada 15 octombrie – 31 decembrie 2021, data la care starea de urgență ar trebui să înceteze (cu excepția unor prelungiri suplimentare).

Astfel, cei care nu sunt vaccinați anti-Covid sau care nu au trecut prin boală în ultimele șase luni, vor fi obligați să se testeze, din două în două zile sau la fiecare trei zile, dacă este vorba despre teste rapide, respectiv PCR.

Pentru cei care nu doresc să se vaccineze, testele vor costa 8 euro în cazul minorilor şi 15 euro pentru adulţi şi vor putea fi efectuate în farmacii, care de asemenea le vor furniza certificatele.

Textul noului Decret guvernamental prevede că: „oricine lucrează în sectorul privat este obligat, în scopul desfășurării activității, să dețină și să prezinte certificatul verde Covid-19 la cerere”. Acest lucru se aplică, de asemenea, „tuturor persoanelor care desfășoară, din orice motiv, munca, instruire sau munca voluntară, pe baza contractelor externe”.

Persoanele scutite de vaccinare nu vor fi obligate să prezinte Certificatul verde, pe baza unei certificări medicale eliberate conform criteriilor stabilite de Ministerul Sănătății. Angajatorii trebuie să verifice conformitatea cu aceste cerințe.

Celor care nu prezintă Certificatul verde li se va suspenda activitatea „pentru a proteja sănătatea și siguranța lucrătorilor la locul de muncă”. Cu toate acestea, ei nu pot fi concediați sau nu pot fi sancționați disciplinar, chiar dacă „pentru perioada de suspendare nu se datorează niciun salariu sau altă remunerație”.

Companiile care au mai puțin de cincisprezece angajați pot înlocui lucrătorul suspendat pe termen determinat după a cincea zi de neprezentare a certificatului, pe o durată corespunzătoare celei din contractul de muncă prevăzută pentru înlocuire, „în orice caz pentru o perioadă care nu depășește zece zile și nu mai târziu de termenul menționat anterior, de 31 decembrie 2021 „. Suspendarea trebuie comunicată imediat lucrătorului și rămâne în vigoare până la prezentarea Certificatului verde Covid-19 și, în orice caz, până la 31 decembrie 2021. În cazul încălcării dispoziției, compania va fi amendată cu sume cuprinse între 600 și 1.500 de euro.

 

CITEȘTE ȘI:

13 măsuri pentru localităţile cu incidenţa Covid-19 cuprinsă între 3 şi 6 la mie

Societatea de asigurări City Insurance intră în faliment. ASF i-a retras autorizația de funcționare

 

 

Adaugati comentariu