Atunci când se pune problema utilizării eficiente a unei flote de autoturisme şi de vehicule utilitare, prioritatea “zero” pentru majoritatea managerilor este cum “să realizeze cât mai multe lucruri cheltuind cât mai puţini bani”.
Exact ca în cazul unei economisiri, această premisă simplă are potenţial pentru optimizarea operaţiunilor prin îmbunătăţirea modului în care se derulează activitatea. Iar o dată adoptată această abordare, singura provocare majoră rămâne alegerea celor mai bune soluţii de reducere a costurilor fără a afecta calitatea serviciilor prestate.
„Recomandarea echipamentelor şi aplicaţiilor pentru managementul flotelor este realizată în funcţie de nevoile, modul de utilizare şi specificul activităţii fiecărui client în parte. Cele mai importante astfel de echipamente sunt cele care permit urmărirea traseului şi diagnosticarea fiecărui autovehicul din parcul auto, precum şi cel de monitorizare a consumului de carburant. Rata de implementare a acestor tipuri de sisteme este destul de redusă raportat la flotele auto”, spune Lia Maria Fierbântu, Operational Leasing Manager Sixt New Kopel.
Integrate într-o platformă de supraveghere a flotelor, echipamentele de monitorizare sunt o soluţie eficientă pentru ca managerii de flotă să gestioneze cât mai eficient parcul auto.
Beneficiile sunt multiple, de la optimizarea traseelor agenţilor de vânzări, spre exemplu, şi până la monitorizarea în timp real a parametrilor de funcţionare a autovehiculelor. Aceste sisteme de urmărire şi diagnosticare a autovehiculelor conduc către o reducere a consumului de combustibil şi elimină timpii de staţionare pentru reparaţie, deoarece problemele şi defecţiunile sunt depistate din timp. În plus, pentru că datele sunt disponibile în orice moment prin intermediul unei platforme online, managerii de flotă evaluează şoferii în funcţie de comportamentul în trafic, nivelul de siguranţă şi eficienţă în conducere. Rapoartele pot fi făcute în timp real sau la intervale prestabilite”, precizează Maria Fierbântu, directorul de leasing operaţional din cadrul Sixt New Kopel.
De exemplu, în cazul unei echipe cu activitate în teren, aplicaţia oferă cele mai eficiente rute şi trasee pentru atingerea punctelor de interes cu minimul de resurse. „Companiile cu flote în domeniile cu astfel de activitate sunt conştiente de beneficiile pe care sistemele şi platformele de monitorizare online le aduc şi le implementează când este cazul”, conchide Maria Fierbântu.
(Articol publicat în revista AutoExpert Flote, luna noiembrie 2014)
Comentați?