Cele 4 întrebări despre RCA la care ar trebui să răspundă ASF

Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, şi responsabilii cu supravegherea asigurărilor sunt chemaţi la audieri în Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci, pentru a explica anomaliile semnalate în creşterea preţurilor la RCA. Potrivit vicepreşedintelui PNL, Andreea Paul, reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară trebuie să răspundă la cel puţin 4 întrebări.
mişu negriţoiu

Acestea ar fi:

  1. Care sunt costurile reale ale poliţelor de asigurare RCA în cazul celor 11 actori economici pe piaţa românească?
  2. Cât de mult din creşterea de RCA se datorează corupţiei, cât salariilor imense de la supravegherea asigurărilor, cât nepotismului şi politizării managementului companiilor de asigurare ? Care este strategia ASF pentru recâştigarea încrederii în piaţa românească de asigurări ?
  3. Cât din creşterile acestor preturi sunt JUSTIFICATE şi cât ar trebui RECUPERAT de la persoanele care prin prost management au dus aceste companii pe pierderi ?
  4. Care este formula matematică de calcul acceptată de toată lumea pentru aceste rate de creşteri ale RCA ? De ce nu este PUBLICĂ această formulă şi periodic explicată populaţiei ?

„Supravegherea asigurărilor trebuie depolitizată, iar managementul companiilor trebuie lăsat în mâna specialiştilor, a tehnocraţilor. Deciziile acestora trebuie să fie transparente şi explicate populaţiei pe înţelesul larg. Cert este că populaţia este din ce în ce mai sărăcită şi află cu surprindere că are de plătit în fiecare an mai mult, iar pentru recuperarea daunelor au de gestionat bariere nejustificate. Oamenii trebuie să ştie DE CE dau respectivii bani pentru asigurarea auto”, a declarat deputatul Andreea Paul, fost analist economic.

În opinia sa, diferenţele la plata RCA reprezintă un decalaj mult mai mare decât în alte state europene cu pieţe financiare şi de asigurări mai dezvoltate. Deputatul PNL s-a referit la tinerii care, în mod particular, plătesc pentru asigurarea auto obligatorie de 5 ori mai mult decât un adult.

„Pentru coerenţă este nevoie de un sistem de reguli de bază, clare şi transparente, stabilite de ASF. Aceste norme nu trebuie să fie complicate sau inventate în bunul stil românesc, ci se pot prelua din bună practică europeană şi adaptate pentru piaţa din România, respectând directiva europeană în materie. Condiţia este să avem profesionişti responsabili, voinţă şi respect faţă de cetăţeni”, a conchis Andreea Paul.

 

 

Adaugati comentariu