Cel mai lung pod maritim din lume şi ciudăţeniile sale

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a inaugurat cel mai lung pod maritim din lume, care leagă Hong Kong, Macao şi China continentală.



pod

Inaugurarea podului are loc cu ocazia aniversării a 40 de ani de la începerea reformelor din China care au transformat ţara într-o economie de piaţă, însă şi în momentul în care Beijingul creşte influenţa asupra teritoriillor sale semi-autonome.

Ceremonia a avut loc la noul terminal portuar din oraşul Zhuhai.

Podul are o lungime de 55 de km, inclusiv un tunel de 6,7 km, investiţia ridicându-se la 20 de miliarde de dolari.

Construcţia a început în 2009, însă procesul s-a confruntat cu întârzieri, depăşiri de buget, acuzaţii de corupţie şi chiar decesul lucrătorilor. La realizarea podului au contribuit şi experţi din Marea Britanie, SUA, Elveţia, Japonia şi Olanda.

Podul va reduce la jumătate durata traversării între China, Macao şi Hong Kong.

Alerta de …căscat

Potrivit publicaţiei britanice The Guardian, şoferii care traversează podul vor fi monitorizaţi din punctul de vedere al ritmului cardiac şi al tensiuni, dar şi din cel al … căscatului. „Dacă un şofer cască mai mult de trei ori în 20 de secunde, „camera de căscat” va transmite o alertă”, notează pubicaţia.

Acces restrictiv

Deşi podul îşi propune să aducă regiunile autonome Hong Kong şi Macao mai aproape de China continentală, va fi accesibil, la volanul propriei maşini, doar unui număr mic de persoane. De exemplu, permisul de trecere pe termen lung de la Hong Kong la Zhuhai va fi acordat doar celor care îndeplinesc criterii stricte, cum ar fi plata unor impozite semnificative în China sau donarea unor sume mari de bani organizaţiilor de caritate din provincia Guangdong din sudul Chinei, precum şi celor care sunt membri ai unei organizaţii politice, scrie The Guardian. Ceilalţi pot călători cu un autobuz privat, în condiţiile în care nu există transport public pe pod.

„Pe stânga” sau „pe dreapta”

Pe de altă parte, în Hong Kong şi Macao, şoferii circulă „pe stânga”, în timp ce în China continentală se circulă „pe dreapta”. Cum podul este considerat teritoriu chinezesc continental, se respectă regula „de dreapta” pe toată lungimea sa.

 

 

Adaugati comentariu