Ce spune UNSAR despre evoluţia RCA după expirarea plafonării

Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România - UNSAR susţine că, după expirarea perioadei de plafonare, o segmentare corectă a categoriilor de clienţi se va traduce în preţuri mai mici pentru soferii cu riscuri bune.RCA

„În ciuda informatiilor vehiculate privind creşterea nejustificată a preţurilor RCA, conform datelor oficiale al ASF, preţurile politelor RCA pentru toate categoriile de clienţi au fost într-o continu scădere în perioada august – octombrie 2016, înaintea aplicării tarifului maximal. Mai mult, segmentele cu risc scăzut de daune, cum ar fi autoturismele deţinute de persoane fizice, au beneficiat, pe tot parcursul anului 2016, de fluctuaţii mici ale primelor medii, în ciuda plafonării impuse începând cu jumătatea lunii noiembrie. Asadar, principalii beneficiari ai plafonării tarifelor au fost segmentele de clienţi cu daunalitate mare”, se arata într-un comunicat transmis de UNSAR.

În plus, schimbarea sistemului bonus/malus prin scăderea numărului claselor de bonus şi modificarea coeficienţilor de ajustare a făcut ca diferenţa dintre preţul poliţei RCA pentru un client cu o conduită bună şi unul cu daune (strict din aplicarea sistemului bonus/malus) să nu fie mai mare de 15%.

„Pentru a încuraja însă un comportament responsabil în trafic, este esenţială o piaţă de asigurări liberă, în care funcţionează segmentarea corectă pe categorii de riscuri. În acest fel, companiile vor putea oferi preţuri mai mici consumatorilor cu riscuri bune, spre deosebire de situaţia actuală, când plafonarea tarifelor a dus la cazuri în care un şofer cu o conduită rutieră bună să plătească pentru asigurare aproape cât un şofer cu istoric ridicat de daune”, se mai precizează în document.

În ceea ce priveşte evolutia tarifelor RCA după expirarea perioadei de plafonare, Uniunea Naţionala a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România subliniază faptul că, într-o piaţă liberă, concurenţiala, companiile devin competitive şi se vor lupta pentru atragerea clienţilor, oferind servicii de calitate la preţuri adecvate.

Tarifele RCA au fost plafonate în luna noiembrie 2016, pe o perioadă de şase luni, conform unei Hotărâri de Guvern.

Brokerii de asigurări sunt de părere că dup expirarea perioadei de plafonare, tarifele RCA vor exploda, societăţile de asigurări incercand să-şi acopere astfel pierderile acumulate în cele şase luni.

 

Adaugati comentariu