Advertisement

reguli rutiere
Home Infrastructură Siguranţă rutieră Ce reguli rutiere încalcă, în principal, conducătorii de trotinete, bicicliştii sau motocicliştii?

Ce reguli rutiere încalcă, în principal, conducătorii de trotinete, bicicliştii sau motocicliştii?

Drumurile rutiere nu „aparţin” doar şoferilor. De la motociclişti până la utilizatori de trotinete sau pietoni, cu toţii folosesc carosabilul, într-o măsură mai mare sau mai mică. Iar cel mai important este ca interacţiunea dintre toţi aceşti participanţi la trafic să se desfăşoare în siguranţă, fără incidente, iar fiecare dintre ei să respecte regulile de circulaţie. Lucru care, din păcate, nu se întâmplă întotdeauna, după cum indică statisticile Inspectoratului General al Poliţiei Române – IGPR, transmise la solicitarea Asociaţiei Pentru Promovarea Asigurărilor (APPA).

Cele mai încălcate reguli de către utilizatorii de trotinete: neasigurarea la schimbarea direcţiei şi neacordarea de prioritate

În anul 2021, au fost înregistrate 21 de accidente rutiere grave în care au fost implicați conducătorii de trotinete, 19 dintre acestea fiind produse cu vinovăția acestora, arată datele IGPR. În urma producerii accidentelor rutiere, 14 conducători de trotinete au fost răniți grav.

Principalele reguli rutiere pe care le încalcă conducătorii de trotinete sunt: neasigurarea la schimbarea direcției de mers, neacordarea priorității, respectiv transportul pasagerilor pe trotinete.

Pe de altă parte, principala regulă pe care conducătorii de autovehicule o încalcă, în ceea ce privește conducătorii de trotinete, este nepăstrarea distanței laterale faţă de aceştia atunci când îi depăşesc.

Cele mai încălcate reguli de către motociclişti: neasigurarea şi mersul cu viteză excesivă

Anul trecut, au fost înregistrate 414 accidente rutiere grave în care au fost implicați motocicliști, 259 dintre acestea fiind produse cu vinovăția acestora. În urma producerii acestor accidente rutiere, au decedat 100 de motocicliști, iar 336 au fost răniți grav.

În general, principalele reguli rutiere pe care le încalcă motocicliștii sunt neasigurarea la schimbarea direcției de mers și viteza excesivă/neadaptată. De altfel, în 2021 au fost aplicate 684 de sancțiuni contravenționale motocicliștilor, pentru încălcarea regulilor de circulație, respectiv 1.008 sancțiuni conducătorilor de mopede.

Pe de altă parte, principalele reguli pe care conducătorii de autovehicule le încalcă, în ceea ce privește motocicliștii, sunt neasigurarea la schimbarea direcției de mers și neacordarea priorității.

Principalele reguli încălcate de biciclişti: neatenţia la drum şi consumul de alcool

În 2021 au fost înregistrate 584 de accidente rutiere grave în care au fost implicați bicicliști, 455 dintre acestea fiind produse cu vinovăția acestora, arată datele IGPR. În urma acestor accidente, au decedat 153 de bicicliști, iar 433 au fost răniți grav.

Principalele reguli rutiere pe care le încalcă bicicliștii sunt: neasigurarea la schimbarea direcției de mers, vizibilitatea redusă și consumul de alcool (mai ales în mediul rural). De altfel, anul trecut au fost aplicate 41.003 sancțiuni contravenționale bicicliștilor, pentru încălcarea regulilor de circulație.

De cealaltă parte, principala regulă pe care conducătorii de autovehicule o încalcă, în ceea ce privește bicicliștii, este nepăstrarea distanței laterale.

Unii pietoni traversează neregulamentar

Anul trecut au fost înregistrate 1.748 de accidente rutiere grave în care au fost implicați pietoni, 999 dintre acestea fiind produse cu vinovăția acestora. În urma producerii acestor accidente rutiere, au decedat 616 pietoni și 1.200 au fost răniți grav.

Principalele reguli pe care le încalcă pietonii sunt: traversare neregulamentară și circulația pe partea carosabilă. De altfel, în anul 2021 au fost aplicate 73.006 de sancțiuni contravenționale pietonilor, pentru încălcarea regulilor de circulație.

Împarte drumul. Fii #treazlavolan!

Dincolo de toate statisticile menţionate există, din păcate, şi toate regulile încălcate de şoferi. În ansamblu, toate greşelile participanţilor la trafic au condus, anul trecut la un total de 4.912 accidente grave, soldate cu decesul a 1.779 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.787.

Având în vedere tot acest context, pentru al şaptelea an consecutiv, campania naţională de siguranţă şi prevenţie rutieră FII TREAZ LA VOLAN! revine cu sfaturi pentru participanţii la trafic. În acest an, proiectul este construit în jurul temei „Împarte drumul!”, adresându-se atât şoferilor, cât şi pietonilor, bicicliştilor, motocicliştilor şi utilizatorilor de trotinete.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Afacerile din comerţul auto-moto au crescut cu 5,3% în primele 5 luni

Bosch Tech Day 2022 la Dresda: semiconductorii puternici stabilesc ritmul pentru lumea tehnologiei

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

MAE
Siguranţă rutieră

MAE: Recomandări privind trecerea frontierelor bulgare pentru perioada 20 iulie – 15 septembrie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în...

Autostrada A3
Siguranţă rutieră

Trafic închis pe Autostrada A3, în perioada 18-19 iulie. Rutele alternative

Centrul INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române informează că în...

antidrog
JuridicSiguranţă rutieră

Guvernul modifică Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa rutieră. Testele antidrog și returnarea permiselor

În ședința de joi, Guvernul va modifica Ordonanţa de urgenţă privind siguranţa...

giurgiu-ruse
Siguranţă rutieră

Miercuri încep lucrările de reparație pe Podul Giurgiu – Ruse. Durata estimată, 730 de zile

Lucrările de reparație pe tronsonul bulgar al Podului Giurgiu – Ruse încep...