Ce-i pregătesc parlamentarii lui Mişu Negriţoiu

Membrii Consiliului ASF, inclusiv Mișu Negrițoiu, ar putea fi revocaţi, într-o şedinţă reunită a Parlamentului, la propunerea comună a patru comisii, conform unei inţiative legislative a deputatului Florin Gheorghe.

Astfel, prin proiectul de modificare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 93/2012, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea ASF se urmăreşte simplificarea procedurilor de revocare.

Totodată, iniţiativa legislativă prevede că revocarea din funcţie a unui membru al Consiliului ASF se face, pe lângă situaţiile prevăzute acum de lege, şi în alte situaţii noi cum ar fi: dacă acesta se face vinovat de comiterea de infracţiuni în exercitarea funcţiei şi/ sau în legătură cu aceasta, când îndeplineşte cu rea-credinţă funcţia, când produce grave prejudicii sectoarelor financiare supravegheate.

Legea de organizare a ASF nu prevede în acest moment o procedură clară pentru revocarea şefului instituţiei de către Parlament pentru alte situaţii decât cele de incompatibilitate sau cazier judiciar/fiscal.

Proiectul introduce şi noi criterii de selecţie a respectivilor membrilor Consiliului ASF, precum specializarea finanţe, bănci, asigurări şi burse de valori sau experienţă profesională în domeniul pieţelor de capital, al asigurărilor sau al pensiilor administrate privat.

Proiectul de lege se va afla în dezbatere publică pe site-ul Camerei Deputaţilor până pe data de 7 decembrie 2016.

Patru comisii din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite într-o şedinţă comună în octombrie, au votat în unanimitate revocarea din funcţie a preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Mişu Negriţoiu, iar preşedintele Comisiei Economice a Camerei Deputaţilor, deputatul PSD Mihai Tudose, a anunţat demararea efectivă a procedurii de demitere. Propunerea urma să fie votată într-o şedinţă de plen comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, care nu a mai fost însă convocată.

Parlamentarii i-au reproşat lui Negriţoiu în octombrie slaba performanţă obţinută în funcţia de preşedinte ASF, în contextul în care jucătorii din piaţa asigurărilor auto obligatorii RCA se confruntă cu falimente şi situaţii financiare instabile.

 

Adaugati comentariu