Înscrierea în programele ”Rabla” şi ”Rabla Plus” începe pe 18 mai 2017, potrivit anunţului făcut de ministrului Mediului. În program se pot înscrie deopotrivă persoane fizice, persoane juridice, inclusiv persoane fizice autorizate (PFA) şi întreprinderi individuale şi de familie.
In anul 2017, Rabla Clasic are alocat un buget de 180 milioane lei, iar Rabla Plus beneficiaza de un buget de 45 milioane lei.
Programul ”Rabla” a fost aprobat prin Ordinul Ministerului Mediului nr. 661/2017 privind aprobarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017-2019, iar programul ”Rabla Plus”, prin Ordinul Ministerului Mediului nr. 660/2017 privind aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic, 2017-2019.
Ambele acte normative au fost publicate în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 293 din 25 aprilie 2017 şi au intrat în vigoare la aceeaşi dată.
Prin programul „Rabla”, proprietarii de maşini mai vechi de opt ani pot să renunţe la acestea şi ceară în schimbul lor prime de casare pentru cumpărarea unor autovehicule noi. Numai că, spre deosebire de anul trecut, prima de casare este condiţionată acum de cantitatea de emisii de CO2 produsă de autoturismul nou. Cât despre cei care sunt interesaţi de maşinile electrice, respectiv de programul „Rabla Plus”, ei nu au nevoie să caseze şi să radieze o maşină veche, ca în celălalt program.
Cei interesaţi de aceste programe vor putea să le acceseze începând din 18 mai, a anunţat săptămîna trecută ministrului mediului, Graţiela Gavrilescu.
Noutatea în acest program este că persoanele care vor să acceseze finanţare prin «Rabla Plus» şi au acasă o maşină mai veche de 8 ani nu trebuie neapărat să o caseze. Ei pot merge direct la dealer şi să solicite subvenţia de 10.000 de euro. În schimb, cetăţenii care au acasă o maşină mai veche de 8 ani şi vor să o caseze, pot adăuga la cei 10.000 de euro, încă 6.500 de lei obţinuţi din casare”, a afirmat ministrul Graţiela Gavrilescu.
Programele se adresează, în principal, următoarelor categorii de beneficiari: persoanelor fizice, persoane juridice române (inclusiv organizaţii neguvernamentale, unităţi de cult, societăţi de avocaţi), dar şi PFA-urilor, întreprinderilor individuale şi celor familiale.
Cele două programe pot fi cumulate, ceea ce înseamnă că o persoană poate beneficia atât de ecotichetul acordat pentru achiziţia unui autovehicul electric pur/ hibrid, cât şi de prima de casare acordată prin programul „Rabla”. E necesar însă ca beneficiarul să trimită la casare un autoturism mai vechi de opt ani.
Prevederile pentru persoane juridice
Pentru programul „Rabla”, societăţile pot cere bani pentru schimbarea maşinilor vechi cu unele noi în cadrul unei scheme de minims.
Astfel, prin cererea de finanţare se pot cere cel mult 200.000 de euro, echivalent în lei (adică în jur de 900.000 de lei). Totuşi, dacă firma activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, suma solicitată nu poate fi mai mare de 100.000 de euro, echivalent în lei (adică în jur de 450.000 de lei).
Prima de casare pentru „Rabla” rămâne la nivelul de anul trecut – 6.500 de lei pentru o maşină, iar faţă de 2016 aceasta este condiţionată de cantitatea de emisii de CO2/km generată de sistemul de propulsie al autovehiculului nou, în regim de funcţionare mixt.În 2017, banii se dau pentru maşinile noi al căror sistem de propulsie generează maximum 130g CO2/km.
Prima de casare poate fi cumulată, totuşi, cu un ecobonus de 1.000 de lei, tot în funcţie de emisii: pentru 2017, ecobonusul se acordă pentru automobilele noi al căror sistem de propulsie generează o cantitate de emisii de maximum 98g CO2/km în regim de funcţionare mixt. Totodată, se poate face cumularea şi cu un ecobonus de 1.700 de lei pentru vehiculele cu sistem de propulsie hibrid. Asta înseamnă că firmele pot cere, pentru fiecare maşină, cel mult 9.200 de lei.
Referitor la vechimea maşinilor, prima de casare se va acorda numai pentru cele înmatriculate înainte de 1 ianuarie 2010. Suma de maximum 9.200 de lei poate fi acordată pentru mai multe maşini noi, în schimbul casării unui număr echivalent de automobile vechi, cu încadrarea în limita de 200.000, respectiv 100.000 de euro. Cu alte cuvinte, o societate poate să ceară prima pentru zece maşini noi, de exemplu, însă trebuie să caseze zece maşini vechi de cel puţin opt ani.
Firmele care sunt interesate de achiziţia de maşini electrice noi prin „Rabla plus” pot obţine finanţări tot în cadrul unei scheme de minimis.
Prin cererea de finanţare se poate solicita o sumă de cel mult 200.000 de euro, echivalent în lei. Iar dacă firma este din domeniul transporturilor rutiere de mărfuri, suma solicitată poate fi de maximum 100.000 de euro, echivalent în lei.
Ecotichetul are două valori fixe, în funcţie de tipul autovehiculului:
- 45.000 de lei (în creştere de la 20.000 de lei în 2016) pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric (o maşină cu motor electric, ce-şi ia energia din baterii reîncărcabile şi nu emite deloc emisii poluante);
- 20.000 de lei (în creştere de la 5.000 de lei în 2016) pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, ce generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km (o maşină care-şi preia energia din două surse de energie – un combustibil consumabil şi un dispozitiv de stocare a energiei electrice).
În plus, societăţile au şi posibilitatea să caseze maşini vechi de cel puţin opt ani prin programul „Rabla”, iar apoi să achiziţioneze automobile electrice noi prin programul „Rabla Plus”. Într-o asemenea situaţie, pentru fiecare maşină electrică nouă cumpărată se poate cere până la 51.500 de lei (ecotichetul de 45.000 de lei + prima de casare de 6.500 de lei), adică peste 11.000 de euro.
Prevederile pentru persoane fizice
Persoanele fizice interesate de programul „Rabla” trebuie să ducă la casare o maşină mai veche de opt ani de zile. Prima de casare pe care o pot primi pentru a-şi cumpăra un autovehicul nou este de 6.500 de lei, la fel ca anul trecut.
Noutatea din 2017 este că prima de casare e condiţionată acum de cantitatea de emisii de CO2/km generată de noua maşina pe care cetăţeanul vrea să o cumpere nouă. Anul acesta, banii se dau pentru maşinile noi al căror sistem de propulsie generează maximum 130g CO2/km.
În acelaşi timp, prima de casare poate fi cumulată cu un ecobonus de 1.000 de lei, însă tot în funcţie de cantitatea de emisii. Pentru anul 2017, ecobonusul se acordă pentru automobilele noi al căror sistem de propulsie generează o cantitate de emisii de maximum 98g CO2/km în regim de funcţionare mixt). Dacă optează pentru un vehicul cu sistem de propulsie hibrid, la aceşti bani se mai poate adăuga un ecobonus de 1.700 de lei. Astfel, un cetăţean poate primi de la stat maximum 9.200 de lei, adică 6.500 de lei primă de casare şi 2.700 de lei ecobonus.
Cât despre „Rabla Plus”, cei interesaţi de cumpărarea unei maşini electrice noi vor putea cere de la stat un ecotichet care nu e condiţionat însă de casarea unei maşini.
Ecotichetul are două valori fixe, în funcţie de tipul automobilului pe care va alege cetăţeanul să-l cumpere, după cum urmează:
- 45.000 de lei (faţă de 20.000 de lei în 2016) pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric (o maşină cu motor electric, ce-şi ia energia din baterii reîncărcabile şi nu emite deloc emisii poluante);
- 20.000 de lei (faţă de 5.000 de lei în 2016) pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid cu sursă de alimentare externă, ce generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 50 g/km (o maşină care-şi preia energia din două surse de energie – un combustibil consumabil şi un dispozitiv de stocare a energiei electrice).
Lista producătorilor validaţi a fost aprobată
În şedinţa Comitetului de Avizare, Administraţia Fondului pentru Mediu a aprobat lista cu producătorii validaţi care vor participa în cadrul Programelor Rabla Clasic şi Rabla Plus.
Anul acesta, pentru Programul Rabla au fost depuse 130 dosare din partea producatorilor si importatorilor auto, dintre care au fost aprobate 127 dosare. Au fost depuse doua contestatii, solutionate daja, iar pentru cel de-al treilea dosar s-a solicitat retragerea, renuntandu-se la formularea contestatiei. In ceea ce priveste Programul Rabla Plus, au fost depuse 25 dosare de validare, toate fiind acceptate.
Începând cu data de 15 mai, AFM va încheia contracte de finanţare cu producătorii validaţi în programe, urmând ca lista finală a acestora să fie publicată pe site-ul AFM.
Comentați?