Cazierul rutier, o propunere parlamentară

Deputatul Sorin Ioan Bumb propune implementarea unui sistem de tip cazier rutier, asemănător cazierului judiciar, care să cuprindă date privind antecedentele fiecărui şofer.Unul dintre motive este faptul că în calculul tarifului de primă pentru asigurările RCA şi Casco se ia prea puţin în considerare istoricul personal al fiecărui conducător auto.

În opinia parlamentarului PNL, la bonificaţiile şi penalizările aferente asigurărilor auto sunt luate în considerare, într-o oarecare măsură, doar accidentele în care este implicat şoferul. Nu sunt luate însă în considerare elemente importante care definesc comportamentul fiecărui şofer, precum suspendările de permis sau amenzile legate de viteză ori absenţa acestor abateri.

În aceste condiţii, deputatul Sorin Ioan Bumb a propus ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, implementarea, de către instituţia pe care o conduce, a unui sistem de tip cazier rutier, care să cuprindă date privind antecedentele fiecărui şofer.

 

Şeful MAI nu a dat un răspuns clar iniţiativei, însă a precizat că o evidenţă a sancţiunilor primite de conducătorii auto există, dar ea poate fi comunicată doar şoferului în cauză.

„În ceea ce priveşte implementarea unui sistem de tip cazier rutier, menţionăm faptul că în temeiul art. 28 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a fost elaborat Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 141/2014 privind evidenţa permiselor de conducere reţinute şi a sancţiunilor aplicate conducătorilor de autovehicule sau tramvaie. Astfel, potrivit art. 7 din ordinul anterior menţionat, istoricul sancliunilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice aplicate titularului permisului de conducere se comunică la cererea acestuia, pentru perioada solicitată, de către politia rutieră pe raza căreia titularul permisului de conducere işi are domiciliul sau reşedinţa, potrivit evidenţei din aplicaţia informatică, in termen de 15 zile de la data înregistrării cererii”, a explicat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Referitor la posibilitatea ca asigurătorii să evalueze riscurile asiguraţilor tinând cont de sancţiunile primite de aceştia, şeful MAI şi-a declinat competenţa.

 

 

 

 

 

Adaugati comentariu