concesiune
Home Administrare flote Carburanţi Cât costă deschiderea unei benzinării

Cât costă deschiderea unei benzinării

În condiţiile în care numărul de autovehicule este în creştere continuă, înfiinţarea unei benzinării poate fi considerată o afacere profitabilă. Însă, pe lângă valoarea investiţiei în sine, trebuie luată în calcul şi obţinerea a cel puţin 20 avize şi autorizaţii necesare, care poate dura şi 10 luni.

Intrarea pe piaţa comercializării cu amănuntul de carburanţi se poate realiza prin construcţia şi operarea staţiilor de distribuţie carburanţi sau prin achiziţia de benzinării deja active pe piaţă.

Conform estimărilor societăţilor ce deţin staţii de distribuţie, costul mediu asociat pentru o astfel de construcţie variază între 500.000 euro şi 2.000.000 euro.

Acest interval larg este determinat de o serie de factori, cei mai importanţi dintre aceştia fiind:

  • suprafaţa totală a terenului utilizat,
  • numărul de pompe de alimentare,
  • suprafaţă alocată spaţiului de comercializare produse non­petroliere,
  • serviciile oferite (spre exemplu: spălătorie auto, staţie alimentare GPL auto, parcare auto),
  • costul materialelor de construcţii folosite.

Primul pas pentru construcţia unei benzinării este obţinerea autorizaţiei de construcţie şi a autorizaţiei de funcţionare (autorizaţie ce se obţine înainte de deschiderea staţiei şi ulterior este actualizată în vederea continuării operării).

După obţinerea autorizaţiei de construcţie, execuţia obiectivului şi realizarea recepţiei lucrării împreună cu autorităţile competente, sunt necesare alte autorizaţii şi avize pentru funcţionarea staţiei de distribuţie. Ulterior, în timpul exploatării staţiei de distribuţie carburanţi se efectueză periodic o serie de verificări şi măsurători. in cele ce urmează vor fi enumerate cele mai importante autorizaţii necesare desfăşurării activităţii de comercializare a produselor petroliere prin staţiile de carburanţi.

Astfel, în general, la baza autorizaţiei de construcţie stau o serie de documente, documentaţii şi avize precum:

Autorizaţii pentru construcţia unei benzinării

Autorizaţie/Aviz/Acord Organ emitent
Certificat de urbanism Primăria localităţii pe raza căreia va fi amplasată staţia
 

PUZ (plan urbanistic zonal)/PUD (plan de urbanism de detaliu) dacă nu există pentru zona respectivă)

 

Primăria localităţii pe raza căreia va fi amplasată staţia
Punctul de vedere/actul administrativ al autorităţii competente pentru protecţia mediului Agenţia pentru Protecţia Mediului
Aviz de securitate la incendiu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă/ISU
Avize şi acorduri privind serviciile de utilitate publică şi infrastructură Proprietar/gestionar reţea (energie electrică, gaze, salubritate, iluminat public, transport public, apă şi canalizare, etc.), gestionar infrastructură
Aviz de gospodărire a apelor Administraţia Naţională Apele Române
Avize şi acorduri specifice ale administraţiei publice centrael şi/sau serviciilor descentralizate ale acestora CNAIR, Consilii judeţene şi locale, Direcţia Poliţia Rutieră
Aviz de instalare recipient sub presiune pentru GPL ISCIR

 

Autorizaţii de funcţionare

De asemenea, în vederea desfăşurării activităţii de comercializare a carburanţilor auto prin intermediul staţiilor de distribuţie, este necesară obţinerea următoarelor avize/autorizaţii:

Autorizaţie/Aviz Organ emitent
Acord de funcţionare Primăria localităţii pe raza căreia va fi amplasată staţia
Autorizaţie privind desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică (în cazul în care staţia oferă servicii de alimentaţie publică) Primăria localităţii pe raza căreia va fi amplasată staţia
Autorizaţie de Mediu Agenţia pentru Protecţia Mediului
Autorizaţie de gospodărire a apelor Administraţia Naţională Apele Române
Autorizaţia de securitate la incendiu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă
Document de inregistrare sanitar-veterinară pentru siguranţa alimentelor (în cazul în care există vânzare de mărfuri alimentare) Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
Atestat instalaţii în arii periculoase INSEMEX (Institutul Naţional de Cercetare­Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – INSEMEX-SA Petroşani)
Certificat de inspectare tehnică COV (compuşi organici volatili) Instituţiile acreditate
Licenţă ANRE pentru GPL ANRE
Certificat de atestare pentru vânzarea de produse energetice Autoritatea Naţională a Vămilor
Buletine de verificare metrologică rezervoare, pompe, aparate de masură Birouri de metrologie autorizate

Termenul general de emitere al acestor actelor este, în general, de 30 zile, excepţie făcând certificatul de urbanism, avizul CNAIR (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), avizul/autorizaţia de mediu, avizarea şi aprobarea PUZ/PUD, autorizaţia de construcţie şi autorizaţii de construire branşamente.

În ceea ce priveşte avizarea şi aprobarea PUZ/PUD, eliberarea acestora poate dura între o lună şi 9 luni şi intră în competenţa autorităţilor locale. Astfel, partea de avizare poate dura între o lună şi trei luni şi este influenţată de numărul de proiecte depuse, iar partea de aprobare în consiliul local este influenţată de programările pe ordinea de zi, fiind situaţii în care se ţin şedinte doar o dată pe lună.

În ceea ce priveşte autorizaţia de mediu, obţinerea acesteia poate dura „cel puţin 90 de zile lucrătoare”,  iar unul din factorii ce influenţează acest interval este, în opinia MOL, necesitatea realizării unor vizite pe teren şi disponibilitatea persoanelor care au competenţa de a efectua vizitele: „la deschiderea unei staţii nou construite, activitatea nu este permisă până la obţinerea Autorizaţiei de Mediu, iar depunerea documentaţiei pentru obţinerea acesteia este întârziată de necesitatea depunerii Procesului Verbal de recepţie la încheierea lucrărilor. Astfel, între momentul finalizării lucrărilor si până la începerea activităţilor poate fi o diferenţă de până la 4-6 luni în care staţia de distribuţie respectă prevederile legale, dar nu poate funcţiona din lipsa Autorizaţiei de mediu”.

Perioada medie de la obţinerea certificatului de urbanism până la obţinerea autorizaţiei de construcţie, conform informaţiilor transmise de companii, variază între 3 şi 12 luni, limita maximă indicată fiind de 24 luni.

După această etapă, construcţia completă a staţiei poate dura în medie 2 luni, existând şi societăţi care au indicat un termen mediu de construcţie de circa 6 luni.

Perioada medie de la finalizarea construcţiei unei benzinării până la darea în folosinţă este de 2-3 luni, depinzând de durata obţinerii autorizaţiilor/avizelor/acordurilor de funcţionare necesare, durata maximă indicată atingând chiar şi 10 luni.

 

 

CITEŞTE ŞI:

Câţi şefi concediază Daimler pe plan global

Bosch inaugurează o nouă clădire de birouri şi laboratoare de testare la Blaj

Mașini electrice necunoscute: XEV LSEV – automobilul printat 3D

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Prețurile petrolului
Carburanţi

Prețurile petrolului ar putea depăși 100 de dolari/baril în septembrie. Temeri pentru inflație

Prețurile petrolului ar putea atinge nivelul de 100 de dolari/baril în luna...

spații de servicii
CarburanţiInfrastructură

Două noi spații de servicii pe Autostrada A1, în zona localității Șagu

Începând cu această săptămână sunt funcționale încă două spații de servicii moderne...

Recaş
CarburanţiInfrastructură

Două noi parcări moderne au fost deschise pe Autostrada A1, în zona localităţii Recaş

Două noi spaţii de servicii moderne sunt deschise începând de sâmbătă pe...

e-combustibilii
Carburanţi

Vor face e-combustibilii ”șah mat” mașinile electrice?

Într-un moment în care managerii de flote vor certitudini cu privire la...