Carburanții în Europa. Suedia a redus taxele de două ori, iar danezii trimit petiții Parlamentului

La fel ca Germania, Suedia a optat pentru reducerea taxelor la carburanți pentru a limita creșterea prețurilor la benzină și motorină, în timp ce în Danemarca, unde prețurile sunt cele mai ridicate din Europa, cetățenii au înaintat o petiție Parlamentului, în condițiile în care Guvernul nu a luat până acum nicio decizie pentru ieftinirea combustibililor la pompă.
Carburanții

În Suedia, reducerea taxelor la carburanți a fost făcută în două etape. În luna mai, Guvernul de la Stockholm a redus taxa pe combustibil cu 0,5 coroane suedeze (0,047 euro) pentru un litru de benzină și motorină, iar în luna iunie a decis o a doua scădere, de 1,30 coroane suedeze (0,12 euro) pe litru de combustibil. Reducerea – în conformitate cu maximul permis de Uniunea Europeană – se va aplica până în luna octombrie.

Petiție în Danemarca

În Danemarca, unde nivelul prețurilor la carburanți este printre cele mai ridicate din Europa, nicio decizie privind ieftinirea acestora nu a fost încă adoptată de autorități. Ca atare, un grup de 88.000 de cetățeni a înaintat, în acest sens, o petiție Parlamentului, care, în conformitate cu legislația națională, trebuie să lanseze consultări pe această temă. Un litru de benzină la pompă costă 17,69 coroane daneze (2,37 euro), iar unul de motorină, 15,09 coroane daneze (2,02 euro). La începutul anului, benzina costa 1,71 euro/litru, iar motorina 1,51 euro/litru.

Efecte dezamăgitoare în Germania

În Germania, cea mai mare piață europeană a carburanților, scenariul de reducere a taxelor la carburanți (minus 30 de eurocenți la un litru de benzină; minus 14 eurocenți la un litru de motorină), care a intrat în vigoare la 1 iunie, s-a dovedit a fi dezamăgitor. Prețurile la pompă, după ce au scăzut sub pragul de 2 euro/litru chiar în primele zile ale lunii iunie, au început, în mare parte, să crească din nou. Benzina și motorina costă acum aproximativ 2,30 euro/litru.

Confruntat cu nemulțumirea consumatorilor și a transportatorilor, Guvernul de la Berlin a promis că va conferi, prin lege, mai multe competențe Oficiului Concurenței. Autoritățile par să fie convinse că rafinăriile își opresc o parte din reducerea acordată consumatorului și, drept urmare, au în vedere o supraimpozitare a profiturilor grupurilor petroliere și a rafinăriilor.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Lufthansa va anula 2.200 de zboruri în această vară din cauza lipsei de personal

Piața RCA a crescut cu peste 100% în primele trei luni, la 2,34 miliarde lei

 

 

 

Adaugati comentariu