Când vom circula pe autostrada Sibiu – Piteşti

Reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) îşi menţin estimările prividn termenul de finalizare al autostrăzii Sibiu - Piteşti, deşi studiul de fezabilitate nu este predat de către proiectant.constructie-drum-floteauto

Directorul general al CNAIR, Cătălin Homor, a afirmat, marţi, că la finele lui 2021 se va putea circula pe această autostradă.

„Avem un studiu de fezabilitate bun, avem un proiectant de specialitate bun, avem bani în buget, este o chestiune de timp până acest proiect devine concret. Aşa cum ne-am angajat la începutul anului, estimăm ca la sfârşitul anului 2021 acest proiect să fie finalizat în totalitate”, a spus Cătălin Homor.

Potrivit acestuia, în acest moment există studiul geotehnic, dar nu este finalizat studiul de fezabilitate.

”Studiul de fezabilitate nu îl avem, discuţia de astăzi este pe baza studiului geotehnic care este baza studiului de fezabilitate. Avem un traseu aprobat cap-coadă, avem un studiu geotehnic, a fost analizat şi predat în companie şi urmează imediat predarea părţii tehnice acestui studiu de fezabilitate, parte tehnică ce va fi la nivel de detaliu destul de mare, suficient pentru a demara următoarea etapă de implementare şi anume proiectul tehnic”, a menţionat Homor.

Şeful CNAIR a precizat că lucrările efective vor începe în semestrul I din 2018.

„Programul nostru este destul de detaliat. În 2017, conform programului nostru, se va realiza proiectul tehnic, urmând ca în semestrul I 2018 pe secţiunea 1 şi 5 să începem. Deci, până la sfârşitul anului 2017, vom avea integral partea tehnică, inclusiv proiectul tehnic şi în semestrul I al anului 2018 să înceapă lucrările pe secţiunile 1 şi 5 şi gradual pe fiecare secţiune în parte, astfel încât tot sectorul în 2021 să fie gata”, a explicat el.

Potrivit Ministrului Transporturilor, Sorin Buşe, realizarea autostrăzii se va face cu fonduri europene în proporţie de 75%, iar 25% vor fi fonduri de la bugetul de stat. De asemenea, el a subliniat că pentru proiectele lansate există fonduri prevăzute.

În altă ordine de idei, întrebat câţi kilometri de autostradă va inaugura la sfârşitul mandatului, Buşe a răspuns că nu poate inaugura decât ce a demarat.

„Eu nu pot să inaugurez decât ce am putut demara. Deci, până am luat eu mandatul, în iulie, totul era blocat. Ce s-a putut debloca şi finaliza sunt ce 15 km pe Lugoj — Deva lot 2 şi acei 3 km care sunt în continuare la A3. Acestea au fost proiectele care au putut fi fezabile cu foarte mult efort să le putem termina acum, în decembrie. Restul nu era în faza de a fi finalizate. Restul, cea mai mare parte, cam 160 (km — n.r.) vor fi finalizate la anul”, a subliniat şeful de la Transporturi, citat de Agerpres.

Master Planul General de Transport prevede pentru realizarea autostrăzii Sibiu-Piteşti o sumă estimată de 1,6 miliarde de euro.

 

Adaugati comentariu