Când va fi conectat nordul României la reţeaua europeană de autostrăzi?

Autorităţile de la Budapesta au anunţat că, în acest an, va fi finalizat tronsonul de autostradă M3 care va ajunge lângă graniţa cu România, spre Punctul de Trecere a Frontierei Petea. Potrivit ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, legătura cu infrastructura rutieră românească s-ar putea face peste 15 ani.



autostrăzi

În aprilie 2006, reprezentanţii Guvernelor României şi Ungariei şi oficiali din Ucraina şi Republica Moldova au convenit şi au semnat la Nyiregyhazza (Ungaria), realizarea proiectului unui şosele rapide pe traseul Nyiregyhazza – Odessa prin Suceava şi Chişinău, drum care urma să se conecteze cu reţeaua europeană de autostrăzi.

Ca urmare a acestei decizii, Guvernul de la Bucureşti a realizat un plan de transport, aprobat prin Legea 363/2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea I – Reţele de transport, în care se propune autostrada Petea – Satu Mare – Baia Mare – Mireşu Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava.

Ulterior, prin strategia guvernamentală pentru transport durabil 2007-2013, Ministerul Transporturilor consideră autostrada Petea – Suceava drept un proiect prioritar, având în acest sens şi acordul Comisiei Europene, aceasta urmând a fi construită până în 2015.

Din păcate, situaţia s-a schimbat mult în ultimul timp, iar jumătate din autostrada promisă s-a transformat în drum expres, iar cealaltă, în drum transregio.

Şi asta, pentru că în Master Planul General de Transport, pentru legătura Petea – Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava sunt prevăzute două tipuri de proiecte de infrastructură rutieră: drum expres pentru sectorul Petea – Bistriţa şi drum transregio pentru sectorul Bistriţa – Suceava.

Potrivit ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, legătura cu autostrada M3 din Ungaria va fi asigurată prin Satu Mare prin sectorul de drum expres Nod Livada – Petea, cu o lungime de 29,21 km. Perioada de implementare este 2030 – 2032, iar valoarea estimată a contractului, de 139,91 mil. euro fără TVA. Acest proiect face parte din legătura cu drumul expres DX4, Turda – Halmeu, cu o lungime de 320,2 km, care la rândul său are perioada de implementare 2028-2032 şi o valoare estimată de 171,21 mil euro fără TVA.

Proiectul se continuă cu sectorul de drum expres Dej-Bistriţa, cu o lungime de 55,6 km şi o valoare estimată de 266,42 mil. euro fără TVA, perioada de implementare fiind 2027 – 2030.

Legătura dintre Bistriţa şi Suceava este asigurată de drumul transregio TR 52 astfel:
– sectorul Bistriţa – Vatra Dornei, cu o lungime de 71 km, perioada de implementare 2022 – 2025 şi o valoare estimată de 59,4 mil. euro fără TVA

– sectorul vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc, cu o lungime de 44 km, perioada de implementare 2022 – 2025 şi o valoare estimată de 32,2 mil. euro fără TVA

– sectorul Câmpulung Moldovenesc – Suceava, cu o lungime de 63 km, perioda de implementare 2022 – 2025 şi o valoare estimaă de 33,4 mil. euro fără TVA.

 

 

Adaugati comentariu