Când se suspendă dreptul de conducere al vehiculelor

Potrivit OUG 195/2002, cunoscută şi sub denumirea de Codul Rutier, există trei situaţii în care şoferii şi pot pierde dreptul de conducere, durata suspendării fiind proporţională cu gravitatea faptei. Dacă recidivează, lucrurile se complică.
Cartea verde

În prezent, România domină din punct de vedere negativ cIasamentele europene referitoare la accidentele rutiere.

În mediul urban, principalele cauze generatoare de accidente sunt traversarea neregulamentară, neacordarea priorităţii pietonilor, viteza excesivă, neacordarea priorităţii vehiculelor şi conducerea imprudentă. In mediul rural, principalele cauze generatoare sunt viteza, traversarea neregulamentară a pietonilor, conducerea imprudentă, abaterile bicicliştilor şi depăşirea neregulamentară.

Prin legislaţia referitoare la circulaţia pe drumurile publice este stabilit un sistem gradual de sanctionare a contravenţiilor, raportat la criteriile de individualizare a sancţiunilor.

Astfel, conform art. 103 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune:

  1. pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
  2. pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
  3. pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanta de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonantă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.

În primele două situaţii, neprezentarea contravenientului pentru a preda permisul de conducere, în termen de 5 zile de la primirea înştiinţării scrise, în mod nejustificat, atrage majorarea cu 30 de zile a duratei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

De asemenea, în cazul în care conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai săvârşeşte, într-un interval de 6 luni de la data restituirii permisului de conducere, din nou o nouă faptă prevăzută la art. 100 alin. (3) – nerespectarea semnificatiei indicatoarelor si marcajelor de obligare; art. 101 alin. (3) – conducerea unui autovehicul de catre o persoana cu domiciliul in Romania care nu a preschimbat permisul de conducere obtinut in alt stat, in termenul prevazut de lege şi art. 102 alin. (3) – conducerea unui vehicul cu tractiune animala neinregistrat, perioada de suspendare se majorează cu încă 30 de zile.

 

Adaugati comentariu