Canada elimină vizele pentru cetăţenii români

De la 1 decembrie 2018, toţi cetăţenii români vor putea merge în Canada fără viză, a anunţat, astăzi, ambasadorul Kevin Hamilton. Acesta a adăugat că românii care deţin o viză validă pentru SUA sau au primit o viză pentru Canada în ultimii 10 ani vor putea călători fără vize chiar de la 1 mai,„Vreau să disociez acordul de liber schimb UE-Canada de chestiunea vizelor. Sunt chestiuni complementare, dar nu identice. Am negociat cu Guvernul României eliminarea vizelor pentru turiştii români şi acesta este o chestiune separată de acordul de liber schimb UE-Canada. Oficialii canadieni au evaluat România, am văzut progresele făcute în domenii precum paşapoartele, reglementarea migraţiei etc şi, de aceea, cu încredere, am convenit un acord în urma căruia cetăţenii români vor putea, foarte curând, să călătorească în Canada fără vize. Concret, începând cu data de 1 mai 2017, un cetăţean român care fie deţine o viză validă pentru SUA sau a primit o viză pentru Canada în ultimii 10 ani va putea călători fără vize în Canada. Începând cu data de 1 decembrie toţi cetăţenii români vor putea merge în Canada fără viză”, a precizat ambasadorul Canadei în România, citat de Agerpres.

Acesta subliniază că tot ceea ce trebuie să facă românii pentru a putea călătorii în Canada este să completeze un formular care se află pe site-ul Ambasadei, respectiv Electronic Travel Authority.

„Durează două minute şi costă şapte dolari. Acesta este furnizat tuturor cetăţenilor din ţările scutite de vize care doresc să viziteze Canada fie în scopuri turistice sau pentru afaceri. Dacă în 2017 intenţionaţi să vizitaţi Canada asta este ceea ce trebuie să faceţi”, a adăugat Kevin Hamilton.

În ceea ce priveşte CETA, acordul de liber schimb dintre UE şi Canada, diplomatul canadian susţine că România este perfect plasată pentru a beneficia direct de toate domeniile CETA, fie că este vorba de schimburile de bunuri, reducerea tarifelor vamale, protejarea drepturilor de proprietate intelectuală şi mobilitatea forţei de muncă.

„Cel mai imediat şi mai semnificativ impact va fi eliminare tuturor tarifelor pentru majoritatea produselor şi serviciilor româneşti exportate în Canada, 99% din tarifele impuse bunurilor româneşti vor fi eliminate. Parlamentul European a ratificat deja acest acord. Parlamentul Canadian este programat să ratifice acest acord în săptămânile următoare şi atunci va intra în vigoare. În prezent, peste 300 de companii româneşti, de toate mărimile, exportă o gamă largă de bunuri şi servicii spre Canada. Exemplele includ îmbrăcăminte şi încălţăminte, maşini şi echipamente electrice. Valoare actuală a exporturilor româneşti spre Canada este de peste 200 milioane de euro cu potenţial de creştere semnificativă după CETA. Similar, un număr de 40.000 de locuri de muncă româneşti susţin aceste exporturi şi există oportunităţi pentru crearea de noi locuri de muncă după CETA”, a conchis ambasadorul Canadei.

 

 

 

Adaugati comentariu