Camionul electric, în teste pe șoselele electrificate din Suedia

Dacă nemții vor mașini electrice până în 2030, suedezii sunt cu un pas în față: ei își doresc camioane electrice! Pare o utopie, însă planul este detaliat și (oarecum) realist.Camion electric Scania drum electrificat

Cu ce baterii să dotezi un camion pentru a-i asigura o autonomie suficient de ridicată? De fapt, actualmente, camioanele Scania aflate în teste nu sunt complet electrice, ci hibride. Sunt, deci, propulsate de sistemele uzuale aflate pe gama de vehicule hibride a constructorului suedez. Ele funcționează însă complet electric pe o porțiune de drum de 2 km, care a fost inaugurată săptămâna trecută în Suedia. Această rută transformă camioanele, pentru o scurtă perioadă de timp, în troleibuze. Pe plafonul cabinei se află sistemul care permite alimentarea cu curent de la rețea, la viteze de până la 90 km/h. Instalația se află la 5,5 m înălțime și are o tensiune de 750V.  În restul perioadei, camioanele vor funcționa în regim hibrid.

Camion electric Scania drum electrificat

Mai există o variantă de alimentare cu curent, testată în Arlanda, la 35 km nord de Stockholm, care utilizează cabluri electrice integrate în asfalt. Și aceasta va intra în teste de trafic real în cursul anului 2018. Variante sunt testate în paralel, pentru a determina soluția optimă care să permită Suediei să dețină o flotă de camioane complet electrică până în 2030.

Adaugati comentariu