prognoza de inflaţie
Home Miscellanea Macroeconomie BNR a decis majorarea dobânzii cheie la 3,75% pe an. Inflația va coborî sub 10% doar în SII/2023

BNR a decis majorarea dobânzii cheie la 3,75% pe an. Inflația va coborî sub 10% doar în SII/2023

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât, marţi, majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75% pe an, de la 3% pe an anterior, începând cu data de 11 mai 2022, informează banca centrală.

Totodată, CA al BNR a decis și majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an, de la 4%, şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75%, de la 2% pe an.

Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei a consemnat un nou salt în luna martie 2022, urcând la 10,15%, de la 8,53% în februarie, în principal ca efect al accentuării scumpirii alimentelor procesate şi combustibililor, sub impactul creşterii abrupte a cotaţiilor mărfurilor agroalimentare şi ţiţeiului, odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia şi cu impunerea sancţiunilor internaţionale.

În şedinţa de astăzi, Consiliul de administraţie al BNR a analizat şi aprobat Raportul asupra inflaţiei, ediţia mai 2022, document ce încorporează cele mai recente date şi informaţii disponibile.

”Prognoza actualizată evidenţiază o nouă deteriorare considerabilă a perspectivei inflaţiei, în condiţiile în care traiectoria prognozată a dinamicii ei anuale cunoaşte o amplă revizuire suplimentară în sens ascendent pe întregul orizont de prognoză, sub impactul puternic al şocurilor globale pe partea ofertei, amplificate şi prelungite de războiul din Ucraina şi de sancţiunile impuse Rusiei. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze ascensiunea în trimestrul II 2022 şi să descrească doar gradual în următoarele patru trimestre, dar mai alert ulterior, pe fondul unor ample efecte de bază şi în condiţiile restrângerii excedentului de cerere agregată spre valori cvasi-nule. Prin urmare, dinamica inflaţiei va urca probabil considerabil peste nivelurile previzionate anterior şi va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul II 2023, rămânând deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei”, arată BNR.

Determinante pentru noua perspectivă a inflaţiei sunt majorările mult mai ample anticipate ale preţurilor alimentelor procesate şi combustibililor, precum şi ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, al căror impact inflaţionist va fi însă atenuat substanţial până în martie 2023 de schemele de plafonare a preţurilor la energie pentru consumatorii casnici, dar se va evidenţia pregnant ulterior, contrabalansând parţial şi temporar influenţele de sens opus venite din efecte de bază şi din corecţii probabile ale cotaţiilor mărfurilor energetice.

 

 

CITEȘTE ȘI:

O nouă mașină a familiei Ceaușescu, în licitație la București

Amenzi de peste 1 milion lei în urma unor controale efectuate de RAR la service-urile auto

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Rata anuală a inflației
Macroeconomie

Rata anuală a inflației în luna august a rămas la 9,4%, ca în iulie

Deși Guvernul a plafonat adaosul comercial la unele alimente de bază de...

Claudiu Cazacu
Macroeconomie

Claudiu Cazacu, XTB România: Se anunţă o toamnă volatilă pentru economia europeană

Se adună indicii numeroase că toamna va fi una dificilă în Europa,...

CFA România
Macroeconomie

CFA România: Încrederea în evoluţia economiei continuă să se reducă. Anticipațiile privind inflația și cursul leu/euro

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a crescut marginal în...

CFA România
Macroeconomie

CFA România: Încrederea în economie s-a redus, iar anticipaţiile inflaţioniste revin

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut, în luna...