Telematrix, diagnoză la distanţă în timp real

La începutul anilor 2000, făcea senzaţie noul val de filme SF în care maşinile inteligente circulau ordonat pe şoselele futuriste ale viitorului imaginat de scenariştii de la Hollywood, şi un creier automat central le spunea când să circule, cui să permită accesul în maşină, când sa se oprească, unde să se ducă.
telematrix

Bine-am ajuns în 2017! Când Telematrix, sistemul de diagnoză la distanţă în timp real dezvoltat pe parcursul a doi ani si jumătate de compania Open Mind Development, sub umbrela AD Auto Total, un produs românesc 100%, oferă un set de servicii revoluţionare, desprinse din blockbuster- urile SF ale începutului de mileniu. Un concept care se pregăteşte să cucerească nu doar piaţa românească, ci şi pieţele din Maroc, Finlanda, Germania şi Franţa, cu o investiţie considerabilă, de aproape 200 000 EUR, în cercetare şi dezvoltare.

Telematrix este un sistem complex ce uneşte monitorizarea GPS, posibilitateade a diagnostica de la distanţă în timp real starea tehnică a autovehiculului, dar şi alte funcţii avansate. Se adresează proprietarilor de flote, transportatorilor de persoane şi de marfă, societăţilor de leasing operaţional şi furnizorilor de servicii rent-a-car. Bazat pe o platformă tehnologică ce face conexiunea dintre două sau mai multe dispozitive inteligente, Telematrix pune la dispoziţia clienţilor toate funcţiile unui program de diagnoză EOBD (European On Board Diagnostic) tradiţional.

Pe scurt, diagnoza la distanţă în timp real presupune că dacă e necesară o evaluare sau o scanare de urgenţă, nu mai este nevoie să chemaţi maşina în service. Prin Telematrix, toate operaţiunile se fac de la distanţă: citirile de coduri de eroare, de parametri în regim dinamic, înregistrările valorilor şi generarea de analize grafice pe perioade predefinite. Diagnoză la distanţă pe rază nelimitată şi în timp real. Singurul lucru de care aveţi nevoie este un program de navigare şi o conexiune la internet.

Sistemul Telematrix este parte din platforma integrată online Total Fleet Manager (TFM), care asigură controlul în timp real al comenzilor şi operaţiunilor, optimizarea activităţilor de mentenanţă a autovehiculelor, siguranţa conducătorilor auto, eficientizarea costurilor de carburant, service şi piese de schimb, minimizarea riscurilor operaţionale. În cadrul TFM, sistemul Telematrix asistă şi operaţiunile aferente aplicaţiilor de analiză a stilului de condus, de monitorizare în timp real a statusului flotei, gestionare şi management flotă, blocaj motor şi RFID (identificare şofer disponibil doar pentru varianta TMX 03). Managerul de flotă primeşte alerte în timp real la apariţia codurilor de defect pe sistemul gestiune-motor şi alerte de inactivitate vehicul (48h). De asemenea, platforma TFM permite diagnosticarea la distanţă a autovehiculului.

Telematrix a introdus recent două funcţii noi. Prima presupune alertarea proprietarului în cazul în care este declanşată alarma vehiculului, alertarea proprietarului în cazul în care i se fură vehiculul şi blocarea pornirii maşinii. Pentru a nu afecta siguranţa în trafic, sistemul nu opreşte un motor în funcţiune. La alegerea managerului de flotă, sistemul poate bloca pornirea maşinii, sau dacă e deja pornită, va bloca următoarea pornire.

A doua funcţie introdusă de Telematrix este un dispozitiv destinat identificării personalului autorizat prin folosirea unor carduri pre-programate cu datele personale ale utilizatorului. Acest dispozitiv are funcţia de alertă în cazul în care utilizatorul vehiculului este autorizat sau nu, asocierea şoferului cu ruta parcursă de acesta sau alerta în cazul în care se încearcă o autorizare frauduloasă. Destinaţia principală a acestui dispozitiv este industria auto. Cu respectarea prevederilor legale în minte, producătorii români oferă o facilitate ce va face imposibilă depăşirea celor 8 ore legale pe care şoferii de tiruri sunt îndreptăţiţi, prin lege, să le parcurgă zilnic.

 

(Articol publicat în revista Flote Auto, septembrie 2017)

 

 

Adaugati comentariu