Advertisement

capital de lucru
Home Finanţare Fonduri publice Blocaj mare în derularea Schemei 2 – granturi pentru capital de lucru

Blocaj mare în derularea Schemei 2 – granturi pentru capital de lucru

Potrivit ministrului Economiei, Claudiu Năsui, Schema 2 – granturi pentru capital de lucru, aferentă OUG 130/2020, se află într-un blocaj mare, cu peste 18.000 de cereri de la IMM-uri neprocesate.

În contextul pandemiei, Ministerul Economiei a lansat trei scheme de ajutor de stat, aferente OUG 130/2020: prin Schema 1 statul acordă 2.000 de euro (microgranturi), prin Schema 2, statul acordă 15% din cifra de afaceri a anului 2019 pentru capital de lucru; prin Schema 3, statul acordă până la 200.000 de euro pentru investiții. Toate aceste scheme sunt finanțate din fonduri europene, statul român acoperind numai partea de cofinanțare.

„Când am venit în minister, nu se ştia în ce stadiu este fiecare schemă. Deşi mediul de afaceri care aplicase pentru aceste măsuri întreba destul de frecvent, informaţia nu apărea nicăieri. Aşa că în prima seară am făcut public stadiul schemelor. Mai mult, vom pune pe site-ul ministerului săptămânal stadiul lor, oricare ar fi el. Zic asta pentru că sunt întârzieri majore şi e corect ca românii care au aplicat pentru aceste scheme să fie informaţi corect. Oricare ar fi situaţia, nu voi abdica niciodată de la transparenţă. Adevărul trebuie spus”, a afirmat noul ministru.

În ceea ce priveşte Schema 1, Claudiu Năsui spune că aceasta funcţionează bine şi nu sunt probleme mari.

„Am citit articole care spun că finanţările s-au făcut preferenţial şi nu în ordinea înscrierii. Am investigat şi este fals. Ce s-a întâmplat, însă, este că dosarele au fost repartizate la cele 9 agenţii din subordinea ministerului pentru a fi procesate mai repede. Iar împărţirea s-a făcut pe calupuri. Astfel încât procesările nu s-au mai făcut în ordinea înscrierilor. Primii procesaţi au fost cei care erau la începutul calupurilor şi nu neapărat cei care au solicitat primii. În momentul de faţă mai sunt ~500 de cereri de procesat pentru schema 1 iar banii au plecat deja în bănci, astfel încât, toţi cei care au aplicat şi au fost admişi vor primi banii”, a explicat Năsui.

Pentru Schema 2, însă, ministrul Economiei arată că este un blocaj mare, fiind peste 18.000 de solicitări care nu au fost încă procesate.

„Deblocarea acestui proces este prioritatea noastră principală acum. Ieri am fost la STS să discutăm despre îmbunătăţirea platformei astfel încât angajaţii Ministerului Economiei să trebuiască să facă cât mai puţine operaţiuni manuale. Trebuie să recunosc că STS-ul este o instituţie a statului român deosebit de profesionistă şi foarte bine condusă. Obiectivul lor principal este reuşita vaccinării, iar lucrul acesta este normal. Avem, însă, şi sprijinul lor pentru îmbunătăţirea platformei de ajutoare de stat, lucru care ar trebui să mai deblocheze o parte din schema 2. Pentru a depăşi restul blocajelor, avem mai multe idei despre cum putem suplimenta forţa de muncă care se ocupă de procesare”, a mai spus oficialul guvernamental.

Potrivit datelor publicate de Ministerul Economiei, pentru Schema 2 sunt primite 22.226 cereri, 18.474 de cereri nu sunt procesate, 3.752 de cereri sunt procesate, pentru 1.113 cereri sunt necesare clarificări suplimentare, 2.639 de dosare au fost admise la finanțare, 1.890 de contracte au fost semnate, iar 1.644 de cereri au fost plătite.

Pentru Schema 3, ministerul a primit multe întrebări de clarificare. ”Le-am dat în lucru și vom pune la zi site-ul ministerului astfel încât să se regăsească acolo toate răspunsurile în mod oficial”, a promis Claudiu Năsui.

Acesta a precizat că în viitor, acest tip de scheme va fi modificat. ”Nu mai trebuie statul să dea punctaje şi să decidă cine primeşte şi cine nu primeşte finanţări. Există soluţii de piaţă, dar despre asta vorbim altă dată”, a conchis ministrul Economiei.

 

CITEȘTE ȘI:

„Trenurile Zăpezii 2021” pornesc din 4 ianuarie. Cât costă biletele

Cel mai ieftin VW Tiguan: cum arată și ce oferă

Românii care ajung în Polonia cu avionul sau autocarul intră direct în carantină 10 zile

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Poliția Locală Târgoviște
Fonduri publice

10 autoturisme electrice pentru Poliția Locală Târgoviște, prin Rabla Plus

Poliția Locală Târgoviște intenționează să achiziționeze un număr de 10 autoturisme electrice...

Rabla Plus
Flotă verdeFonduri publice

Începe o nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00, Administrația Fondului pentru Mediu...

Primăria Sectorului 3
Flotă verdeFonduri publice

Primăria Sectorului 3 și-a bugetat 3,1 mil. lei pentru achiziționarea a 28 de vehicule electrice

Primăria Sectorului 3 al Capitalei a lansat licitația pentru achiziția unui număr...

baterii
Fonduri publice

Primăria Bârlad achiziționează 11 autoturisme electrice, prin programul Rabla Plus

Primăria municipiului Bârlad intenționează să achiziționeze un număr de 11 autoturisme electrice,...