Banii europeni pentru drumurile rurale, epuizaţi în numai 5 zile

Primăriile au solicitat în numai cinci zile fonduri nerambursabile europene de aproximativ 750 milioane de euro destinate finanţarea proiectelor privind infrastructura de acces agricol (drumuri agricole) şi infrastructură rutieră (drumuri comunale).
suceava

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), instituţia care gestionează solicitrile de finanţare în cadrul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, a anunţat că a închis deja măsuri destinate finanţării proiectelor pentru infrastructura de acces agricol  şi infrastructură rutieră pentru care fondurile au fost epuizate la cinci zile de la deschiderea sesiunii din 28 martie.

AFIR a precizat că fondurile nerambursabile alocate pentru infrastructura de acces agricolă, prin programul din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, au fost epuizate în totalitate ca urmare a solicitărilor de finanţare primite de Agenţie înainte de termenul limită al sesiunii, 30 iunie 2017.

De la deschiderea sesiunii, în 28 martie 2017, au fost depuse pentru finanţare infrastructura agricolă, 386 de proiecte de investiţii, pentru care beneficiarii au solicitat fonduri nerambursabile în valoare de peste 365 milioane de euro.

Astfel, AFIR a primit, în primele 5 zile ale sesiunii, solicitări de finanţare care depăşesc de peste 10 ori alocarea financiară stabilită.

De asemenea, fondurile disponibile pentru componenta de infrastructură rutieră, precum şi cea pentru infrastructura educaţională şi socială, pentru zone nemontane, au fost epuizate în primele 5 zile ale sesiunii 2017.

Pentru investiţii în infrastructura rutieră din mediul rural (drumuri comunale), AFIR a primit 369 de proiecte în valoare de peste 370 milioane de euro. Astfel, Agenţia a primit de trei ori mai multe solicitări de finanţare decât alocarea.

Totodată, au fost epuizate şi fondurile disponibile pentru investiţii în infrastructura educaţională şi socială din mediul rural pentru zone nemontane. Agenţia a primit 123 solicitări de finanţare în valoare de peste 47 milioane de euro.

„După finalizarea evaluării de către experţii AFIR, proiectele vor fi selectate în funcţie de punctajul obţinut la criteriile de selecţie, în ordine descrescătoare. Punctajul minim al proiectelor care vor putea intra la finanţare în sesiunea din acest an este de 80 de puncte pentru proiectele de infrastructură agricolă şi de 50 de puncte pentru proiectele de infrastructură rutieră şi educaţională, restul teritoriului”, a mai precizat instituţia.

 

Adaugati comentariu