Avertismentul CE privind OUG 114/2018

Comisia Europeană (CE) avertizează că Ordonanţa de urgenţă 114/2018 constituie un risc în prognoza economică pentru România, având potenţiale efecte negative asupra creditării şi asupra deciziilor de investiţii în ţară.
riscul amenzilor GDPR

În Prognoza economică de iarnă, emisă joi, Bruxelles-ul afirmă că „pe lângă un potenţial impact negativ asupra creditelor, impactul ordonanţei de urgenţă din decembrie ar putea avea un efect mult mai larg. De exemplu, creşterea semnificativă a imprevizibilităţii mediului de afaceri din România poate avea un impact negativ asupra deciziilor de investiţii. Evoluţia investiţiilor în 2019 va depinde în mare măsură de impactul politicilor introduse în decembrie 2018 asupra sectoarelor bancar, energetic şi de telecomunicaţii. Contribuţia exporturilor nete la creşterea economică este de aşteptat să rămână negativă, dar progresiv mai mică în 2019 şi 2020”.

OUG 114/2018 a introdus o seride de modificări legislative cu impact asupra industriilor serviciilor financiare, energiei electrice, jocurilor de noroc şi telecomunicaţiilor:

O taxă pe activele instituţiilor financiar bancare – „taxa pe lăcomie” – a cărei cotă este stabilită progresiv în funcţie de ROBOR;

Majorarea valorilor minimale de acordare/prelungire a licenţelor, precum şi a tarifului de monitorizare pentru operatorii de telecomunicaţii

  • O nouă taxă anuală pentru organizatorii de jocuri de noroc;
  • Îngheţarea preţului de vânzare a energiei electrice şi a gazelor până în 2022 la 68lei/MWh;
  • Noi reguli de stabilire a tarifelor şi contribuţiilor datorate de către operatorii de energie electrică;
  • Majorarea contribuţiei băneşti a operatorilor de energie electrică
  • Indexarea impozitelor şi taxelor locale;
  • Facilităţi fiscale pentru angajaţii din domeniul construcţiilor;
  • Taxa de publicitate la alcool şi tutun;
  • Modificări substanţiale privind pilonul II de pensii.

Pentru anul 2019, Comisia prognozează o creştere economică a României de 3,8%, mult sub estimarea de 5,5% pe care Ministerul Finanţelor a fundamentat proiectul de buget pe anul 2019. De asemenea, scumpirile vor continua şi anul acesta, inflaţia fiind estimată la 3,3%.

 

Adaugati comentariu