Contractul cu Salini Impregilo pentru construcţia lotului 3 al Autostrăzii Orăştie – Sibiu a fost reziliat şi va fi demarat procesul pentru selectarea unui nou constructor care să remedieze deficienţele din zonă, lucrările urmând să fie finalizate în luna august.
În aceste condiţii, traficul pe autostradă ar putea fi reluat în luna septembrie a acestui an, dacă nu vor exista contestaţii.
Am primit un comunicat de la CNADNR privind rezilierea contractului cu actualul constructor (pentru lotul 3 al Autostrăzii Orăştie-Sibiu – n. r.). În acelaşi timp se va demara o cerere de ofertă pentru selectarea noului constructor care să remedieze deficienţele din zona demolată de 200 metri şi din cei 300 de metri suplimentar pe care au apărut fisuri pe drum. Termenul pentru aceste lucrări, în cazul în care nu apare nicio contestaţie, este august. Asta înseamnă că la începutul sau mijlocul lui septembrie se va putea relua traficul pe autostradă”, a anunţat ministrul Transporturilor, Dan Costescu.
Potrivit acestuia, în paralel vor fi lansate o serie de licitaţii pentru lucrările ce mai trebuie făcute în afara carosabilului, precum amenajarea taluzurilor, a spaţiilor de servicii.
„În acest mod, am scos cel mai bun termen pe care puteam să-l obţinem, acela de august pentru finalizarea de lucrări şi de septembrie pentru reluarea traficului”, a precizat Dan Costescu.
Şeful Transporturilor a explicat că expertizele realizate de compania de drumuri, dar şi cele primite de la constructor arată, în principal, acelaşi lucru, respectiv că materialele de construcţie nu sunt în conformitate cu caietul de sarcini, lucrările de execuţie în sine au fost necorespunzătoare.
„Într-un cuvânt, proiectul nu a fost respectat. În aceste condiţii, am solicitat conducerii CNADNR să analizeze opţiunile pe care le avem pentru continuarea acestui proiect şi eventual şi contract, să identifice soluţiile pentru deblocarea şi relansarea lui şi să elaboreze un plan de măsuri pentru a şti paşii pe perioada care urmează”, a subliniat Dan Costescu.
În plus, vor fi executate scrisorile de garanţie, în valoare de 60 de milioane de lei, iar 30 de milioane lei vor proveni din garanţiile preliminare de execuţie.
„Toţi aceşti bani vor fi folosiţi pentru contractarea lucrărilor următoare. Dacă vor fi identificaţi – ca urmare a expertizei pe care o desfăşurăm – alţi bani necesari, aceştia vor fi obţinuţi pe calea justiţiei, prin îndreptare împotriva constructorului de către CNADNR”, a precizat ministrul.
Costurile pentru reparaţiile pe porţiunea de 200 de metri demolată, la care se adaugă ceilalţi 300 de metri, sunt estimate în jur de 60-70 de milioane de lei.
În ceea ce priveşte lucrările pe Orăştie – Sibiu, aici există o expertiză în derulare. Există reparaţia pe această zonă pe care o avem – 200 metri plus 300 de metri – aici estimăm să ne ducem undeva la 60-70 milioane lei şi vom începe acea expertiză pe toată lungimea sectorului lucrat unde rezultatele le vom avea atunci când vom avea şi expertiza gata”, a arătat Dan Costescu.
Pe de altă parte, ministrul Transporturilor a subliniat faptul că, potrivit legii, Salini Impregilo nu mai are voie, în următorii doi ani, să participe la o nouă licitaţie de lucrări.
„Impregilo Salini se află pe o listă neagră. Doi ani nu vor avea voie să participe la o nouă licitaţie de lucrări. După doi ani, teoretic, ar trebui să intre. Oricum, reanalizăm şi acest cadru pentru că, aşa cum am spus, nu este doar un concept strategic este un lucru foarte complet. Vrem să schimbăm cadrul legislativ. Va fi analizată inclusiv această perioadă de rămânere, de delistare de pe lista neagră”, a explicat acesta.
Comentați?