Autostrada Comarnic – Braşov. Sectorul Cristian – Predeal va fi finalizat în noiembrie 2020

Sectorul Cristian - Predeal de pe Autostrada Comarnic - Braşov va fi dat în folosinţă în luna noiembrie a acestui an, mai devreme cu zece luni faţă de graficul asumat prin contract, a anunțat Ministerul Transporturilor.sectorul Predeal - Cristian

Ministrul de resort, Lucian Bode, şi premierul Ludovic Orban au vizitat, vineri, șantierul.

Potrivit Ministerului Transporturilor, de la ultima vizită a ministrului Lucian Bode – începutul lunii aprilie – când stadiul fizic al lucrărilor era la 27,93%, în prezent, conform estimării realizate de constructor, s-a atins un nivel de peste 50%. Ministerul Transporturilor precizează că la acest progres al lucrărilor s-a ajuns „printr-o mobilizare corespunzătoare a constructorului, în ultima săptămână fiind prezente pe şantier foarte multe utilaje şi peste 200 de persoane”.

„Astăzi am primit cea mai bună veste pe care puteam să o primim de la un antreprenor român serios, care execută pentru prima dată un tronson de autostradă şi anume că lucrările vor finalizate şi tronsonul va fi dat în trafic, în luna noiembrie a acestui an, mai devreme faţă de graficul asumat prin contract, vorbesc de luna august 2021. Cu zece luni mai devreme, ceea ce este foarte bine”, a precizat ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Contractul pentru sectorul Predeal – Cristian a fost semnat la începutul lunii octombrie 2017, constructor fiind Asocierea Alpenside – Specialist Consulting.

Valoarea acestuia este de 118.019.701, 80 lei, fără TVA, fiind finanţat din fonduri europene.

Proiectul prevede realizarea a 6,3 km de autostradă si 3,56 km drum de legătură, 2 poduri pe autostradă, 1 pod pe drum de legătura, 3 pasaje peste autostradă.

Sectorul Predeal-Cristian va avea două benzi de circulaţie pe sens, iar „viteza de proiectare” este de 120 de kilometri pe oră. Totodată, va avea conexiuni cu DN 73 (Braşov–Piteşti), DJ 112B (Vulcan) şi DN 73B (Cristian–Ghimbav).

Obiectivul general al proiectului îl reprezinta realizarea unei legături rapide şi în siguranţă între DN 73 (Râşnov) şi DN 73 (Braşov) ocolind astfel oraşul Râşnov şi comuna Cristian, prin acest tronson de autostradă. Proiectul are ca scop reducerea timpului de călătorie între Râşnov şi Cristian de la 11 minute la 4 minute; reducerea costurilor de operare a vehiculelor cu aproximativ 15%; reducerea numărului de accidente ca urmare a evitării traversării zonelor urbane şi, nu în ultimul rând, îmbunătăţirea condiţiilor de mediu, urmare a reducerii cantităţilor de emisii poluante, zgomot şi a poluării locale a aerului.

Lungimea totală a sectorului de autostradă Comarnic — Braşov este de 58 de km, fiind împărțit în 3 loturi, Comarnic–Predeal, Predeal–Cristian și Cristian–Codlea.

Plan pe 10 ani pentru infrastructură

Ministrul Transporturilor a menționat că Guvernul va veni, în zilele următoare, cu un plan de dezvoltare a economiei, plan care va avea o componentă importantă – dezvoltarea infrastructurii de transport în România pentru următorii 10 ani.

”Este un demers important pentru că, pe o parte, trebuie să reactualizăm Master Planul General de Transport, iar pe de altă parte este un document obligatoriu pentru a accesa fondurile europene în exerciţiul 2021-2027. Nu în ultimul rând, aceasta este viziunea liberală, viziunea Guvernului Orban în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii de transport în România, dar şi dezvoltarea economică a ţării”, a mai spus Lucian Bode.

La rândul său, premierul Ludovic Orban a precizat că Guvernul va aloca resurse impresionante pentru modernizarea infrastructurii.

”În următoarea perioadă, dacă vrem să ne modernizăm, dacă vrem să creştem standardul de viaţă pentru fiecare român, dacă vrem să asigurăm unirea tuturor provinciilor istorice, să asigurăm perspective de dezvoltare pentru toate regiunile din România prioritatea zero trebuie să fie investiţiile în infrastructură, iar în ceea ce ne priveşte pe noi vom aloca resurse impresionante, cum nu au fost alocate niciodată în ultimii 30 de ani, pentru modernizarea infrastructurii”, a menționat Ludovic Orban.

 

CITEȘTE ȘI:

BMW reduce 6.000 de locuri de muncă și se desparte de Daimler

Vama de la Nădlac II, redeschisă pentru traficul de autoturisme

Majoritatea regiunilor, sub cod portocaliu de vijelii și ploi torențiale

Adaugati comentariu