Atenţionare de călătorie în Italia, Polonia şi Croaţia

Ministerul Afacerilor Externe informează românii care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Italiei, Poloniei şi Republicii Croaţia că prognozele meteorologice indică o scădere puternică a temperaturilor însoţită de ninsori şi vânt puternic.
cod portocaliu

Italia

Serviciul Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene a anunţat o scădere severă a temperaturii, îndeosebi în centrul şi sudul Peninsulei, pentru perioada 5-7 ianuarie 2017.

Se vor semnala vânturi puternice în majoritatea zonelor ţării, precum şi precipitaţii sub formă de ninsoare în sudul ţării şi în Sicilia.

Pentru informaţii actualizate cu privire la starea vremii, se poate accesa site-ul Serviciului Meteorologic al Aeronauticii Militare italiene: http://www.meteoam.it/.

Polonia

Autorităţile locale din Polonia au emis o serie de alerte privind înrăutăţirea condiţiilor meteo, precum vânt puternic, ninsori şi temperaturi extrem de scăzute, astfel:

– vânt foarte puternic în voievodatele Pomerania de Vest, Pomerania, Wielkopolska, Opolskie, Dolnoslšskie, Kujawsko-Pomorskie;

– căderi intense de zăpadă, furtuni de zăpadă în voievodatele Małopolska (gradul 1), ?więtokrzyskie (gradul 1), Podkarpackie (gradul 2);

– scăderea bruscă a temperaturii şi apariţia poleiului în voievodatele Zachodniopomorskie (alerta gradul 1), Pomorskie (avertisment gradul 1), Kujawsko-Pomorskie, (avertisment gradul 1);

– temperatura va scade brusc în toată ţara, local se pot înregistra-25 grade Celsius.

Croaţia

Şi prognozele meteorologice pentru Croaţia indică o scădere puternică a temperaturilor însoţită de ninsori şi vânt puternic.

Astfel, începând din data de 05 ianuarie 2017 regiunile Rijeka – Kvarner, centrul şi sudul Dalmaţiei se află sub avertizare meteorologică cod roşu de vânt şi cod galben de temperaturi scăzute. De la aceeaşi dată regiunea capitalei Zagreb, partea de est a ţării – Slavonia, regiunile Karlovac, Gospic şi Knin aflate în centrul ţării se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt puternic şi cod galben de ninsoare şi temperaturi scăzute.

Prognozele meteorologice indică menţinerea acestor condiţii atmosferice până la începutul săptămânii viitoare.

De asemenea, din cauza nivelului ridicat al traficului rutier specific sărbătorilor de iarnă pot exista creşteri ale timpilor de aşteptare la graniţe, în special pe ruta autostrăzii A3 ce leagă punctele de frontieră cu Serbia şi Slovenia.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Republicii Croaţia ca înainte de a pleca la drum să consulte, pentru informaţii actualizate permanent, paginile de internet ale Automobil Clubului Croat – http://www.hak.hr/en, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate – http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate – http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă http://www.ccaa.hr.

Pentru evitarea eventualelor probleme se recomandă ca autovehiculele să fie dotate corespunzător pentru trafic pe timp de iarnă şi, cu precădere în cursul nopţii, să existe provizii suficiente de combustibil şi alimente.

În situaţii de urgenţă pe teritoriul Croaţiei, pot apela numărul european unic de urgenţă 112.

Pe teritoriul R. Croaţia, folosirea echipamentelor de iarnă este obligatorie între 15 noiembrie şi 15 aprilie. Prin echipamente de iarnă se înţelege, pentru autovehicule cu masă de până la 3,5 tone, anvelope de iarnă inscripţionate M+S, pe toate roţile, sau anvelope de vară cu o adâncime a profilului de minim 4 mm însoţite, la nevoie, de lanţuri pentru roţile de tracţiune.

Pentru autobuze, autocare şi vehicule de transport marfă sunt obligatorii lanţurile speciale de zăpadă sau anvelopele de iarnă inscripţionate M+S pe roţile de tracţiune.

Contravenţiile pentru nerespectarea condiţiilor menţionate variază între 300 HRK (aprox. 40 euro şi 700 de HRK (aprox. 90 euro).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

 

Adaugati comentariu