Atenţie la caniculă! 10 sfaturi pentru şoferi

Având în vedere atenţionarea de COD GALBEN şi PORTOCALIU de caniculă emisă de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie, poliţiştii au făcut o serie de recomandări pentru siguranţa circulaţiei şi nu numai.
ride sharing

Vremea caniculară nu este deloc prietenoasă cu şoferii şi pasagerii autovehiculelor, dar nici cu pietonii, studiile de trafic realizate fiind de comun acord asupra faptului că pe timp de caniculă se produc mai multe evenimente rutiere cu consecinţe grave decât pe timp de ger sau viscol.

Pentru prevenirea implicării în evenimente rutiere în această perioadă dificilă din punct de vedere meteorologic poliţiştii recomandă conducătorilor auto:

  1. Înainte de a pleca la drum efectuaţi o verificare tehnică elementară a stării autovehiculului;
  2. Asiguraţi-vă că sistemele de răcire, iluminare, frânare sunt în stare foarte bună de funcţionare;
  3. Asiguraţi-vă că presiunea din pneuri este cea indicată. ţineţi cont de faptul că, la temperaturi ridicate, pe distanţe mai lungi şi viteze mari, creşte considerabil riscul ca pneul să explodeze;
  4. Asiguraţi-vă că sistemul de climatizare funcţionează în parametri optimi;
  5. Dacă intenţionaţi să parcurgeţi distanţe mai mari, luaţi în considerare plecarea dis-de-dimineaţă sau seara, când temperaturile devin mai acceptabile;
  6. Sub nicio formă nu lăsaţi copiii sau animalele de companie în autovehicul când lipsiţi din auto;
  7. Folosiţi parasolare pe geamurile laterale spate îndeosebi pentru protecţia copiilor. Aveţi în vedere faptul că partea din spate a habitaclului are întotdeauna o temperatură mai mare decât partea din faţă. Astfel, asiguraţi-vă că sistemul de climatizare este fixat corect şi util pentru toţi ocupanţii maşinii;
  8. Dacă pe parcursul călătoriei, simţiţi/vedeţi fum ieşind de sub capota maşinii, URGENT trageţi pe dreapta într-un loc sigur, opriţi motorul, coborâţi, scoateţi din maşină toţi pasagerii şi îndepărtaţi-vă de auto. Nu încercaţi să deschideţi imediat capota întrucât riscul de aprindere este foarte ridicat. Apelaţi obligatoriu la un service specializat. În cazul în care sunt persoane rănite, apelaţi 112;
  9. Asiguraţi-vă că din autovehicul nu vă lipseşte un kit de urgenţă format cel puţin din: suficiente lichide, hrană neperisabilă, cabluri de curent, cabluri de tractare, lanternă funcţională, trusă medicală;
  10. Folosiţi ochelari de soare sau parasolare! Atenţie la efectul de sirenă (percepţie distorsionată a configuraţiei drumului, risc de orbire). Înainte de a porni la drum, asiguraţi-vă că bateria telefonului este încărcată complet.

În ceea ce priveşte pietonii, poliţiştii reamintesc faptul că temperaturile ridicate accentuează considerabil oboseala conducătorilor auto astfel încât recomandarea principală este aceea de a vă asigura foarte bine înainte de a vă angaja în traversarea drumului, inclusiv când faceţi acest lucru pe trecerile semaforizate. Nu traversaţi până când şoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate!

În cazul în care, fie pieton, fie şofer sau pasager, observaţi persoane căzute pe stradă, apelaţi de urgenţă serviciul unic pentru situaţii de urgenţă 112.

Val de căldură până la sfârşitul săptămânii

Cincisprezece judeţe din vestul ţării se află marţi sub Cod galben de caniculă şi disconfort termic, iar de miercuri aceste judeţe vor intra sub avertizare Cod portocaliu, valul de căldură extinzându-se în toată ţara, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Judeţele vizate de această avertizare sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Caraş-Severin, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi, Maramureş, Mureş, Sibiu, Sălaj, Satu Mare şi Timiş.

Meteorologii avertizează că în cursul zilei de marţi (1 august), valul de căldură se va extinde în majoritatea regiunilor, iar în Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în sud-vestul Olteniei, vremea va fi caniculară şi disconfortul termic în accentuare. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pe arii relativ extinse pragul critic de 80 de unităţi şi local îl va depăşi uşor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 37 de grade Celsius.

De asemenea, valul de căldură se va intensifica pe parcursul zilelor de miercuri şi joi, urmând ca în cele 15 judeţe să se instituie o avertizare Cod portocaliu de caniculă.

„Miercuri şi joi (2 şi 3 august), valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată ţara. Vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în general peste pragul critic de 80 de unităţi, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade. În Banat, Crişana, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi în sud-vestul Olteniei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat şi se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 şi 39 de grade”, precizează ANM.

Pentru restul ţării, meteorologii au emis Cod galben de caniculă, subliniind că în nordul şi estul Olteniei, sud-estul Transilvaniei, Moldova, Muntenia şi Dobrogea, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35-37 de grade Celsius.

Potrivit meteorologilor, valul de căldură va persista până la sfârşitul săptămânii.

 

Adaugati comentariu