Advertisement

rovinieta
Home Administrare flote Asigurări ASSAI: Proiectul Legii RCA, rod al negocierilor cu uşile închise

ASSAI: Proiectul Legii RCA, rod al negocierilor cu uşile închise

Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) consideră că forma proiectului de lege a RCA propusă şi înaintată Parlamentului de către ASF conţine breşe legislative ce pot fi speculate de piaţa de asigurări în relaţia cu asiguraţii şi păgubiţii.

Totodată, reprezentanţii ASSAI mai spun că iniţiativa mai conţine şi prevederi ambigue şi interpretabile sau propuneri „de-a dreptul toxice” pentru păgubiţii RCA şi favorabile multinaţionalelor din asigurări.

ASSAI reclamă faptul că ASF a ţinut în secret redactarea acestui proiect de lege, iar până la momentul remiterii documentului către Parlament nu a fost transmis spre analiză niciunui participant al grupului de lucru. ASSAI consideră că proiectul de lege este rodul unor negocieri cu uşile închise a unor părţi cu interese financiare din piaţa de asigurări.

Dacă ar fi să dau o notă proiectului de lege propus de ASF, aş nota cu 4, în condiţiile în care materialul este realizat de nişte angajaţi ai statului cu salarii de nota 10, care ar fi trebuit să protejeze consumatorii produselor de asigurări şi nu pe cei care le achită salariile prin contribuţii”, a precizat Cristian Muntean, preşedintele ASSAI.

Asociaţia a prezentat şi câteva dintre prevederile din proiectul de lege transmis Parlamentului de către ASF pe care le consideră nocive, precum art. 4, potrivit căruia ‘contractul RCA se încheie pe o perioadă de 12 luni şi se prelungeşte de drept, la fiecare 12 luni, dacă asiguratul nu denunţă contractul RCA cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea acestuia’.

„Cu această prevedere, ASF şi asigurătorii urmăresc introducerea unui contract de asigurare multianual, care să menţină asiguratul RCA captiv cât mai mult timp, la fel cum a fost în cazul contractelor de telefonie mobilă (cu clauze de denunţare dovedite a fi abuzive). Este o situaţie în care asigurătorul RCA poate atrage asiguratul RCA cu un cost mic de primă, în primul an, urmând să profite de neatenţia asiguratului la termenele de denunţare, iar în anul următor să îi majoreze semnificativ prima de asigurare”, atrage atenţia ASSAI.

ASSAI face referire şi la articolul 18 (4) în care se propune ca despăgubirea să fie plătită de asigurătorul RCA în maximum 15 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii răspunderii şi cuantificării daunei. Asociaţia susţine că, în acest caz, ASF şi piaţa de asigurări urmăresc să prelungească termenul de plată a despăgubirii de la 10 zile la 15 zile.

Asistăm de ani buni la comportamente abuzive ale pieţei de asigurări în relaţia cu consumatorii. ASF, în loc să introducă măsuri suplimentare de protejare a asiguraţilor şi să înăsprească sancţiunile aplicate celor care fac profit din aceste abuzuri, face exact contrariul: le relaxează în favoarea celor care comit abuzuri. Este greu de înţeles acest comportament pro-asigurător şi anti-asigurat din partea ASF şi solicit Parlamentului României să ia act de aceste derapaje evidente şi repetate ale Autorităţii”, punctează Cristian Muntean.

ASSAI precizează că a transmis Parlamentului un set de propuneri menite să corecteze noul proiect de lege al RCA. Propunerile au fost realizate de două echipe mixte de avocaţi şi specialişti în domeniul asigurărilor auto şi sunt rezultatul unei analize comparative cu alte legislaţii din ţări europene, adoptate în perioada 29 februarie – 7 martie.

Principalele modificări transmise de ASSAI sunt următoarele:

  • posibilitatea încheierii unei poliţe RCA pentru o perioadă de o lună sau 12 luni, în funcţie de nevoia asiguratului;
  • poliţa RCA rămâne valabilă până la expirarea termenului chiar şi în condiţiile în care asiguratul RCA nu a achitat la timp ratele, însă, asiguratorul are dreptul să aplice în acest caz, penalităţi de întârziere de 0,2% pentru ziua de întârziere, iar poliţa RCA să reprezinte titlu executoriu; posibilitatea suspendării poliţei RCA la cererea asiguratului;
  • la solicitarea persoanei prejudiciate, asiguratorul e obligat să transmită acceptul de plată păgubitului RCA, pentru evitarea staţionării nejustificate în service a autovehiculului până când asiguratorul achită despăgubirea;
  • termenul de plată a despăgubirii să fie de 10 zile calendaristice şi nu de 15 zile, aşa cum a propus ASF.

De asemenea, ASSAI cere ca penalităţile de întârziere pentru neplata daunelor să rămână la nivelul actual de 0,2% şi nu înjumătăţite, aşa cum a propus ASF; orice diminuarea a plăţii de despăgubire va fi temeinic argumentată în baza unui raport tehnic realizat de către un expert autorizat şi se va realiza într-un program autorizat de către producătorul mărcii autovehiculului avariat, spune ASSAI.

Potrivit ASSAI, poliţa RCA trebuie să acopere următoarele costuri de despăgubire:

  • decontarea închirierii unui autovehicul similar al celui avariat, pentru perioada în care păgubitul RCA nu îşi poate utiliza autovehiculul avariat;
  • în cazul daunelor totale, păgubitul RCA trebuie pus în situaţia în care se afla înainte de producerea evenimentului asigurat şi astfel, trebuie despăgubite şi costurile aferente radierii, transportului unui nou autovehicul, precum şi a taxei de înmatriculare a unui nou autovehicul;
  • costuri aferente expertizelor, precum şi costuri cu avocaţi, în desele situaţii de conflict ce apar în relaţia cu societăţile de asigurări, atunci când acestea trebuie să acorde despăgubirea legală;
  • costuri cauzate de diminuare a valorii bunurilor asigurate după efectuarea reparaţiei.

 

 

%s Comentariu

  • Legea asigurarilor, asa cum este ea propusa acum spre aprobare(fara sa ne referim la amendamentele ASSAI !…. ), va duce inevitabil la cresterea costurilor de administrare al politelor, la cresterea costurilor de achizitie, la scaderea volumului de prime RCA si la cresterea frecventei daunelor, deci la majorarea costurilor cu despagubirile… Prin urmare asiguratorii se vor gasi, din nou, in fata dilemei de a majora preturile, sau, de a nu mai subscrie polite…Probabil ca va trebui infiintata o noua companie de asigurari cu bani de la bugetul de stat, adica din buzunarul consumatorilor, care sa ofere asigurari RCA la preturi mai mici, tot pentru consumatori… Deci, ce castiga la final, consumatorii ?? Servicii de stat platite din propriul buzunar … Cand competitia pe piata scade, oare consumatorii vor avea de castigat ?? …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

SAL-Fin
Asigurări

Aproape toate cererile de conciliere prin SAL-Fin au vizat, în 2024, domeniul asigurărilor

Consumatorii au primit în plus, în anul 2024, aproximativ 1,7 milioane lei,...

tarifele de referință RCA
Asigurări

Cum au crescut tarifele de referință RCA pentru mașinile de companie

Tarifele de referință RCA pentru mașinile de companie sunt mai mari, în...

plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA va fi prelungită cu încă 3 luni, până la finalul lunii iunie

Plafonarea tarifelor RCA va fi prelungită cu încă 3 luni, până la...

omniasig
Asigurări

Topul despăgubirilor plătite de Omniasig în baza polițelor RCA și Casco

Cea mai mare despăgubire plătită de Omniasig anul trecut în baza unei...