ASSAI: Frauda de 20% din piaţa de asigurări este „fake-news”

Informaţiile privind frauda de 20% din piaţa de asigurări din România se bazează pe nişte estimări maximale rezultate în urma unor discuţii şi nu au în spate niciun fel de studiu, este de părere Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI).tarifele de referință

Săptămâna trecută, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) atrăgea atenţia asupra faptului că încărcarea nejustificată a costurilor daunei de către terţi prestatori este o posibilă sursă de fraudă cu impact major în piaţa de asigurări auto, iar riscul cel mai mare poate veni din zona reglementării, uneori lacunare, care poate permite unor terţi prestatori de servicii şi din zona unităţilor service auto să încarce nejustificat costurile daunei.

În replică, ASSAI a adresat în mod oficial un set de întrebări Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) în scopul clarificării acestor informaţii vehiculate de UNSAR.

Potrivit răspunsului oferit de ASF, „cifrele despre care discutăm reprezintă o estimare maximală, rezultată din discuţiile avute la nivelul grupurilor de lucru organizate de ASF (…)”.

„Practic, ASF şi-a dat seama de gafa făcută de domnul director şi a încercat să dreagă busuiocul, susţinând că de fapt aceste valori sunt doar nişte estimări maximale rezultate în urma unor discuţii şi nu au în spate niciun fel de studiu. În context, ASSAI atrage atenţia ASF să fie mai atentă la declaraţiile publice ale unor directori din cadrul sectorului de asigurări, pentru a evita propagarea în spaţiul public a unor informaţii de tip „fake-news”, care nu au niciun fel de fundament real, avantajează firmele de asigurări supravegheate de ASF şi care pot conduce la percepţii greşite ale pieţei”, spun reprezentaţii ASSAI.

Totodată, Asociaţia somează UNSAR să prezinte scuze publice pentru dezinformările vehiculate în spaţiul public pe această temă, în ultima perioadă.

„UNSAR a căutat un vinovat pentru a justifica majorarea tarifului de referinţă al RCA. Vinovatul găsit de această dată se numeste „frauda de 20% din asigurări”, informaţie falsă şi rostogolită de societăţile de asigurări în diverse publicaţii care nu au verificat veridicitatea acestor informaţii. Atrag atenţia UNSAR că piaţa de asigurări din România se poate reconstrui doar pe adevăr şi niciodată pe minciună. Minciunile rămân adevărurile mincinoşilor”, a conchis preşedintele interimar al ASSAI, Dan Barbu.

Adaugati comentariu