Inflaţia va depăşi 8% în 2022 şi există risc de stagflaţie. Raport AAFBR

Inflaţia va depăşi 8% în 2022 şi există un risc moderat spre ridicat pentru a intra în stagflaţie, consideră peste 85% dintre participanţii la un sondaj intern în cadrul Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).
inflația

„Vizibilitatea asupra perspectivelor economice este mult mai redusă în contextul războiului din Ucraina. Cu toate acestea, este important să urmărim îndeaproape tendinţele economice şi să facem acest exerciţiu de estimare cel puţin pe termen scurt asupra aspectelor macroeconomice cheie. Aşadar, peste 85% din membrii AAFBR sunt de părere că inflaţia va depăşi 8% în anul 2022 şi că există un risc moderat spre ridicat pentru a intra în stagflaţie (inflație combinată cu o lipsă de creștere economică, n.red.). Rata de politică monetară este anticipată să crească spre 4% de către aproape jumătate din participanţii la sondaj şi chiar să tindă spre 5% de către circa o treime din participanţi, având în vedere necesitatea contracarării inflaţiei ridicate”, a arătat Daniela Ropotă, preşedinte AAFBR.

Conform ultimei raportări a INS, inflaţia a atins nivelul de 10,2% în luna martie 2022, comparativ cu martie 2021, acesta fiind cel mai ridicat nivel din 2004 până în prezent.

„De asemenea, tendinţa cursului valutar euro/leu este în creştere, fiind estimată depăşirea nivelului de 5 lei pentru 1 euro în anul 2022. În aceste condiţii, creşterea economică este estimată să încetinească semnificativ în anul curent, putând ajunge la 0-2% în viziunea a 38% dintre respondenţi sau chiar la recesiune în perspectiva a 7% dintre respondenţi. La momentul realizării sondajului, peste 90% din respondenţi se aşteptau la o tendinţă stabilă sau în creştere a sancţiunilor economice cu privire la Rusia şi au existat păreri polarizate în privinţa procesului de accelerare a obţinerii de energie din surse regenerabile în România, fiind o tendinţă mai mult stabilă pe termen scurt”, a mai spus Ropotă.

 

CITEȘTE ȘI:

10 căi prin care companiile își pot reduce costurile cu energia și gazele naturale

Cramele Recaș și-au reînnoit flota cu 19 mașini electrice și hibride

 

 

Adaugati comentariu