ASF va controla asigurătorii care majorează semnificativ tarifele RCA pentru transportatori

ASF va efectua în decembrie mai multe controale la companiile de asigurări, după ce acestea au notificat autoritatea în ultimele două luni că vor majora tarifele la poliţele RCA, preţurile urmând să fie de 4-5 ori mai mari în unele cazuri pe segmentul transporturilor auto.
asigurari-floteauto

Începând cu luna decembrie a acestui an, ASF va demara mai multe controale la societăţile de asigurări pentru verificarea cauzelor creşterii tarifelor faţă de perioadele precedente. Aceste controale, efectuate în colaborare cu echipe de actuari, vor urmări acurateţea datelor şi informaţiilor folosite în fundamentarea tarifelor, justificarea criteriilor de segmentare adoptate, compararea datelor cu perioadele anterioare, comparabilitatea şi influenţa în creşterea/descreşterea tarifelor în raport cu despăgubirile plătite şi impactul asupra calculului tarifelor în ceea ce priveşte nedeclararea/neînregistrarea la timp a tuturor daunelor.

Creşterea semnificativă a valorii despăgubirilor pentru vătămări corporale reprezintă una dintre cauzele majorării tarifelor pentru poliţele RCA, potrivit unei analize ASF. La aceasta se adaugă practica judiciară neuniformă şi lipsa de predictibilitate a valorii acestor despăgubiri, dar şi creşterea de până la 4,5 ori a daunei medii pentru despăgubiri aferente vătămărilor corporale şi deceselor pentru accidentele produse în afara României, faţă de cele produse în ţară.

De asemenea, în anumite cazuri a sporit frecvenţa daunelor şi a daunei medii pe segmentul autocamioanelor de mare tonaj.

ASF îşi propune, pe lângă controlarea companiilor care emit poliţe RCA pentru transportatori, să stabilească un model actuarial de calcul al RCA pentru aceştia, împreună cu Asociaţia Română de Actuariat, care să fie recomandat ca model de referinţă societăţilor de asigurări care au notificat creşteri exagerate ale tarifelor.

ASF vrea să efectueze controale „de anvergură” pentru verificarea cheltuielilor din cadrul companiilor de asigurări şi identificarea eventualelor „distorsiuni” (fraude, cheltuieli fictive, daune fictive, transferuri frauduloase de bani) în fluxurile financiare ale companiilor, care ar putea avea implicaţii asupra rentabilităţii asigurătorilor şi implicit asupra primelor de asigurare practicate.

 

 

Adaugati comentariu