Advertisement

RCA
Home Administrare flote Asigurări ASF propune prelungirea HG care stabileşte tarifele de primă maxime pentru polițele RCA

ASF propune prelungirea HG care stabileşte tarifele de primă maxime pentru polițele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus prelungirea până la 31 decembrie a Hotărârii de Guvern care stabileşte tarifele de primă maxime pentru polițele RCA, potrivit directorului general al Direcţiei Generale Asigurări din cadrul ASF, Valentin Ionescu.

„Consiliul ASF a aprobat un proiect de prelungire a Hotărârii de Guvern care stabileşte tarifele maximale pe care societăţile de asigurări le vor practica, adică cele de la sfârşitul lunii februarie 2023. Propunerea noastră este de a prelungi această HG până la data de 31 decembrie. Nu există modificări, avem o simplă propunere de prelungire a HG, este un proiect pe care noi l-am înaintat Ministerului de Finanţe”, a precizat Valentin Ionescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, actul normativ privind tarifele de primă maxime ale polițelor RCA i-a avantajat pe cumpărători, în sensul că asigurătorii s-au raportat la preţurile raportate la sfârşitul lunii februarie.

„De când a fost în vigoare această HG, noi am monitorizat evoluţiile din piaţă şi cred că a adus un avantaj consumatorilor, celor care îşi cumpără poliţe RCA, în sensul că asigurătorii s-au raportat la preţurile raportate la sfârşitul lunii februarie. Am încercat să evităm creşterea tarifelor cu inflaţia, cu alte costuri care au putut apărea în această perioadă, având în vedere că asigurătorul cel mai mare de la acel moment a ieşit din piaţă. Deci ne-am dorit să avem o stabilitate în piaţă pe care am avut-o, o repartizare a cotei de piaţă rămase după ieşirea Euroins cât mai uniformă şi corectă către societăţile care îşi pot permite această cotă – şi lucrul acesta s-a întâmplat – şi o stabilitate a preţurilor în marja pe care companiile de asigurări au avut-o la sfârşitul lunii februarie”, a concluzionat oficialul ASF.

Plafonarea tarifelor RCA la nivelul de la finalul lunii februarie 2023, a fost aplicată din data de 11 aprilie, pentru o perioadă de 6 luni.

Totodata, Hotărârea privind tarifele de primă maxime RCA mai stabilește și limitarea comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 6 luni.

Tarifele de primă maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0 și, în funcție de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta. Influența clasei de bonus/malus asupra primei de asigurare se aplică și de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) în cadrul procedurii de alocare a asiguraților cu risc ridicat.

Pe de altă parte, HG prevede și modalitatea prin care se acoperă cheltuielile din service cu înlocuirea vehicului avariat: „În perioada aplicării prevederilor prezentei hotărâri, la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, în baza contractelor prevăzute la art. 1 alin. (3), pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeași clasă sau dintr-o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăși tariful mediu practicat de reprezentanțele rent a car ce oferă servicii de închiriere de autoturisme fără conducător auto”

Despăgubirile se acordă numai în situația în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

Depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare de 8% de către asigurătorii RCA constituie contravenție și se sanctionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei. Pe lângă sanctiunea contravențională principală, în funcție de gravitatea faptei, Consiliul A.S.F. poate aplică și sancțiunile contravenționale complementare prevăzute la art. 5 alin. (3) lit. b) și f) din Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

 

 

 

CITEȘTE ȘI:

ZF creează un motor electric fără magneți

Renault a livrat o flotă de 122 de ambulanțe tip A2 către IGSU

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

tarifele de referință RCA
Asigurări

Cum au crescut tarifele de referință RCA pentru mașinile de companie

Tarifele de referință RCA pentru mașinile de companie sunt mai mari, în...

plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA va fi prelungită cu încă 3 luni, până la finalul lunii iunie

Plafonarea tarifelor RCA va fi prelungită cu încă 3 luni, până la...

omniasig
Asigurări

Topul despăgubirilor plătite de Omniasig în baza polițelor RCA și Casco

Cea mai mare despăgubire plătită de Omniasig anul trecut în baza unei...

ASF
Asigurări

Discuții la ASF privind procesul de constatare și lichidare a daunelor. Au particiăpat și service-urile

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a organizat o primă întâlnire comună la...