ASF măreşte plafoanele de despăgubiri pe poliţe RCA

Limitele de despăgubire pe poliţele RCA vor fi majorate de ASF, de la 1 ianuarie 2017, la 1,22 de milioane de euro pentru daune materiale, respectiv la 6,07 milioane de euro pentru vătămăari corporale şi deces per eveniment, indiferent de numărul persoanelor păgubite.
Buzău

Prevederile sunt cuprinsă în proiectul de Normă privind asigurările auto din România, lansat în dezbatere publică de ASF pe site-ul propriu.

Potrivit actului normativ, limitele de despăgubire sunt:

Până la 1 ianuarie 2017

pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita de despăgubire se stabileşte, la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR.

pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite, limita de despăgubire se stabileşte, la un nivel de 5 milioane de euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR.

De la 1 ianuarie 2017

pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte la un nivel de 1.220.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR.

pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire se stabileşte la un nivel de 6.070.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de BNR.

În cazul în care în acelaşi eveniment au fost prejudiciate mai multe persoane şi valoarea totală a prejudiciilor depăşeşte limitele de despăgubire specificate în contractul RCA, despăgubirea va fi stabilită în funcţie de cota-parte din valoarea prejudiciului care revine fiecărei persoane îndreptăţite la despăgubire pentru prejudiciile suferite în acelaşi accident.

Asigurătorii RCA pot stabili limitele de despăgubire la valori mai mici decât cele anunţate de ASF.

 

 

Adaugati comentariu