Advertisement

accidente masini flota - floteauto
Home Administrare flote Asigurări ASF lansează un ghid de bune practici pentru instrumentarea dosarelor de daună auto

ASF lansează un ghid de bune practici pentru instrumentarea dosarelor de daună auto

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat Ghidul privind recomandări de bune practici pentru instrumentarea dosarelor de daună auto RCA şi CASCO în vederea protejării drepturilor consumatorilor de servicii şi produse de asigurare.

Rolul ghidului este acela de a oferi o serie de îndrumări societăţilor de asigurare în vederea prevenirii prejudiciilor aduse consumatorilor şi a susţinerii unei bune gestionări a conflictelor de interpretare sau de interese, astfel încât să se asigure că obiectivele, interesele şi nevoile consumatorilor de servicii de asigurare sunt luate în considerare.

De asemenea, ghidul vizează îmbunătăţirea protecţiei consumatorilor de produse de asigurări şi subliniază importanţa unei abordări unitare, la nivelul pieţei de asigurări auto, în ceea ce priveşte modul de instrumentare a dosarelor de daună şi asigurarea accesului la informaţii de interes pentru adoptarea unei decizii raţionale de către consumator. Acesta trebuie să fie informat în mod concis, corect şi complet de către societăţile de asigurare, astfel încât să poată lua o decizie în folosul său chiar şi fără a avea cunoştinţe de specialitate.

Societăţile de asigurare trebuie să promoveze, în relaţia cu consumatorii, produsele şi serviciile în condiţii de transparenţă şi corectitudine, astfel încât aceştia să poată înţelege caracteristicile produselor şi să poată asimila corect condiţiile contractuale, cunoscând atât drepturile cât şi obligaţiile ce le revin.

„Acest demers reprezintă o premieră pentru piaţa din România, ghidul fiind realizat după principiul aplicat la nivelul Uniunii Europene în această materie – comply or explain. Conform practicilor europene, societăţile de asigurare au obligaţia să informeze Autoritatea dacă vor aplica sau nu recomandările de bune practici stabilite în Ghid. În cazul în care nu sunt de acord cu aplicarea acestor recomandări vor comunica motivele refuzului, motive care vor fi făcute publice pe site-urile proprii indicând, totodată, practica pe care o vor urma”, explică reprezentanţii ASF.

Ghidul privind recomandări de bune practici pentru instrumentarea dosarelor de daună auto RCA şi CASCO în vederea protejării drepturilor consumatorilor de servicii şi produse de asigurare se află în consultare publică pe site-ul ASF.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Plafonarea tarifelor RCA
Asigurări

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024

Plafonarea tarifelor RCA ar putea fi prelungită până la 30 septembrie 2024,...

RCA
Asigurări

BAAR: Costurile cu piesele pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au crescut cu 34%

Costurile cu piesele înlocuite pentru autovehiculele reparate în baza poliţelor RCA au...

Menţinerea plafonării tarifelor RCA
Asigurări

Boloş: Menţinerea plafonării tarifelor RCA depinde de analiza pe care o face ASF

Menţinerea plafonării tarifelor RCA va fi decisă în baza unei analize pe...

Mașinile electrice
AsigurăriService

Mașinile electrice sunt implicate mai rar în accidente, dar reparația costă mai mult. Studii

Este mai puțin probabil ca mașinile electrice să fie implicate într-o coliziune...