Ar putea intra România în „Alianţa bateriilor”?

USR solicită primului ministru Viorica Dăncilă şi ministrului Economiei Niculae Bădălău aderarea României la iniţiativa europeană "Alianţa Bateriilor".
Rabla Plus 2020

Deputata USR Cristina Prună le-a adresat o scrisoare deschisă premierului Viorica Dăncilă şi ministrului Economiei Niculae Bădălău pentru a le cere să susţină integrarea României în „Alianţa Bateriilor”, o iniţiativă europeană, lansată la finalul anului 2017, al cărei obiectiv este de a dezvolta producţia de baterii la nivelul Uniunii Europene.

„Ar fi o soluţie, pe de-o parte, pentru acces la fonduri europene destinate cercetării în domeniul producţiei de baterii şi, pe de altă parte, pentru a valorifica o serie de materii prime în această nouă revoluţie industrială. Piteşti, Gorj şi Râmnicu-Vâlcea ar putea beneficia de pe urma acestui proiect. A venit momentul ca România să facă un pas hotărât înspre acest obiectiv şi să promoveze o industrie modernă, bazată pe electromobilitate şi pe eficienţă energetică, nu pe un model bazat pe acces la resurse la un preţ stabilit de pixul unor politicieni”, a spus Cristina Prună.

Potrivit acesteia, preţul în creştere al emisiilor de carbon şi al poluării şi apariţia noilor tehnologii în domeniul electromobilităţii generează noi provocări.

„Viitorul locurilor de muncă ale românilor din industria carboniferă şi cea auto depinde de rapiditatea cu care ne vom adapta la această tranziţie energetică. Pe de altă parte, 25% din următorul buget multianual al UE va fi destinat proiectelor care contribuie la atingerea obiectivelor climatice, atât în sectorul producerii energiei cât şi în sectorul transporturilor, iar România trebuie să profite de acest lucru”, a adugat deputata.

În opinia ei, judeţe precum Argeş, Râmnicu Vâlcea şi Gorj au o istorie industrială şi oameni cu competenţe care ar putea să valorifice cu brio aceste oportunităţi.

În primul rând, Centrul de Cercetare în Ingineria Automobilului şi Laboratorul pentru Sisteme alternative de propulsie – Vehicule Electrice şi Hibride din cadrul Universităţii din Piteşti precum şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Izotopice din Râmnicu Vâlcea s-ar putea înscrie în „Alianţa Bateriilor”. „România are încă tineri valoroşi în domeniul cercetării, care îşi doresc o carieră construită în ţară, în domenii tehnologice de vârf”, arată Cristina Prună.

 

Citiţi articolul integral pe www.autoexpertindustry.ro

Adaugati comentariu