Advertisement

rca
Home Administrare flote Aproape jumătate din daunele auto înregistrate de flote au autor necunoscut

Aproape jumătate din daunele auto înregistrate de flote au autor necunoscut

Peste 45% din accidentele soldate cu o daună asupra automobilului sunt înregistrate în parcare şi au autor necunoscut, potrivit primului studiu de flotă al companiei Business Lease, care analizează incidenţa accidentelor şi a daunelor auto.

Studiul a fost realizat în primele patru luni ale anului asupra întregii flote a companiei, de peste 3.200 de automobile.

În intervalul analizat, 72% dintre cererile de daună din întreaga flotă auto a Business Lease au fost înregistrate în Bucureşti. În capitală a fost înregistrat cel mai mare procent, având în vedere că cea mai mare parte a flotei este utilizată de clienţii Business Lease în această zonă. În acest clasament Bucureştiul este urmat de Cluj Napoca şi Galaţi, fiecare cu câte 4%.

Philip-Aarsman-businesslease-floteautoAnalizăm constant cauzalitatea daunelor asupra automobilelor de flotă în cele şase ţări în care suntem prezenţi pentru a putea sfătui mai bine clienţii asupra modalităţilor de reducere a acestor incidente şi bineînţeles a costurilor aferente, urmărind filosofia Better Care a Business Lease. Spre exemplu, în România, avem circa 45% din daune înregistrate în parcare, cu autor necunoscut, în timp ce în Olanda doar una din 10 maşini este lovită în parcare”, a explicat Philip Aarsman, Managing Director Business Lease România.

Un studiu similar realizat în Olanda, ţara de origine a Business Lease, are ca sursă analiza a 44.457 de cereri de daună înregistrate în anul 2015 de către utilizatorii automobilelor companiei.

Avariile laterale, cele mai frecvente accidente

În România, în flota Business Lease, o parte semnificativă a daunelor a fost consemnată la nivelul lateral al automobilelor, astfel că 36% dintre acestea sunt de fapt îndoituri sau julituri ale portierelor şi aripilor laterale. Avariile spate şi cele frontale urmează în clasament cu un procent egal de 23%.

„Multe dintre aceste avarii au loc parcare, fie din cauza autorilor necunoscuţi fie din neatenţie în momentul garării automobilului de către şofer, moment în care sunt acostate obstacole delimitatoare a parcării sau chiar cărucioare de cumpărături. Multe dintre avarii sunt înregistrate în parcările centrelor comerciale. De multe ori utilizatorul nu realizează că pe lângă dauna în sine şi costurile aferente există şi alte costuri ascunse, precum costul imobilizării automobilului sau cel al maşinii de înlocuire”, a explicat Philip Aarsman.

Studiul Business Lease asupra celor 3.200 de automobile din flota administrată ne aduce şi o privire de ansamblu asupra stării drumurilor din Bucureşti şi din România, din moment ce 11% din avarii sunt asupra parbrizelor, din cauza impactului cu pietre aruncate de roţile maşinilor din trafic.

Femeile sunt şoferi mai buni

Conducătorii auto de sex feminin din România sunt mai precauţi în utilizarea automobilelor de serviciu, astfel că numărul avariilor înregistrate din vină proprie este de trei ori mai mic decât numărul accidentelor raportat de către bărbaţi. Situaţia din România este invers proporţională faţă de cea constatată de Business Lease în Olanda, unde bărbaţii adună doar 39% din accidentele din vină proprie, iar femeile au un total de 46%.

Şi în cazul accidentelor cu autor necunoscut bărbaţii au un număr dublu de daune faţă de femei în primele patru luni ale anului.

Business Lease Romania este subsidiara Business Lease Group, furnizor internaţional de leasing operaţional full service şi servicii de mobilitate. Compania a intrat ăe ăiaţa românească în anul 2014, prin preluarea Fleet Management Services (FMS).

 

Articole similare

Administrare floteFlotă verde

Cum a redus HP emisiile de CO2 și costurile flotei

Adoptarea vehiculelor hibride, reducerea numărului de furnizori și dimensionarea corectă a flotei...

flote auto
Administrare flote

Dimensionarea corectă a unei flote auto în 5 pași simpli

Dimensionarea corectă a unei flote auto este un exercițiu strategic important care...

Flote Auto
Administrare flote

A apărut revista FLOTE AUTO, mai 2024

A apărut numărul 100 al revistei FLOTE AUTO, mai 2024, cu un...

emisiile
Administrare floteFlotă verde

Majoritatea flotelor europene riscă să rateze obiectivele obligatorii privind emisiile de CO2

Majoritatea companiilor europene sunt cu mult întârziate în ceea ce privește obligațiile...