combustibil
Home Administrare flote Carburanţi Aproape 350.000 de companii din Spania sunt în favoarea combustibililor alternativi

Aproape 350.000 de companii din Spania sunt în favoarea combustibililor alternativi

Lansată în Spania, în iulie 2021, Platforma pentru Promovarea Combustibililor Ecologici reunește în prezent 28 de organizații profesionale, obiectivul său principal fiind determinarea Guvernul de la Madrid să ia în considerare combustibilii alternativi drept una dintre opțiunile de ”înverzire” a economiei naționale.

La acest demers au aderat și o serie de organizații reprezentative pentru sectorul logisticii și transportului de mărfuri, precum Confederația Spaniolă a Transportului de Marfă (CETM), Asociația Internațională de Transport Rutier (ASTIC), Asociația Companiilor de Navigație Spaniole (ANAVE), Asociația Spaniolă pentru Promovarea Transportului Maritim pe distanțe scurte (SPC Spania), Asociația Expeditorilor Spaniei (ACE) și asociația UNO, care reunește companii de logistică.

În total, Platforma reprezintă peste 348.000 de companii de toate dimensiunile, de la multinaționale la IMM-uri.

Obiectivul acestei entități este de a promova utilizarea combustibililor „cu zero emisii de carbon sau cu emisii cu un conținut scăzut de carbon”. Concret, aceștia sunt biocombustibili convenționali sau avansați; combustibili sintetici, produși din CO2 captat în atmosferă sau dintr-un proces industrial și hidrogen regenerabil, obținut din electroliza apei; și combustibili produși din deșeuri municipale sau din materiale plastice.

„Principala noastră cerere este ca eco-combustibilii să fie luați în considerare ca alternativă, printre altele, în procesul de decarbonizare. Decarbonizarea nu înseamnă doar electrificare”, spune Inés Cardenal, director de comunicare și afaceri juridice al Asociației Spaniole a Operatorilor de Produse Petroliere (AOP), o organizație membră a Platformei.

Importanța mizelor explică prezența activă a principalelor asociații de transport rutier de marfă, care consideră combustibilii alternativi drept o opțiune operațională. „Compoziția chimică a eco-carburanților permite utilizarea lor în vehiculele actuale echipate cu motoare cu ardere internă și astfel poate fi utilizată și infrastructura de alimentare și distribuție existentă”, a explică Ramón Valdivia, vicepreședinte executiv al ASTIC.

Totuși, partea cea mai dificilă rămâne convingerea administrației spaniole, care consideră, în prezent, electrificarea drept opțiunea preferată în ceea ce privește decarbonizarea.

Legislația spaniolă permite utilizarea parțială a combustibililor ecologici. Decretul-Lege 205/2021 din 30 martie 2021 stabilește o pondere minimă de 10% a acestora în totalul combustibililor vânduți pentru transport. Însă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Spaniei, care beneficiază de finanțare europeană, nu există niciun mecanism dedicat acestor produse.

Platforma consideră că Spania are un avantaj specific în ceea ce privește combustibilii alternativi. În timp ce Europa și-a redus capacitatea generală de rafinare cu peste 10% din 2009, țara și-a crescut capacitatea de rafinare cu 16%. Nicio rafinărie nu a fost închisă, cu excepția celei din Tenerife (Insulele Canare). Companiile petroliere Repsol, Cepsa și BP Spania au investit peste 7 miliarde de dolari pentru modernizarea rafinăriilor lor.

Au fost inițiate mai multe proiecte de producție a combustibililor ecologici. În Bilbao, Repsol a lansat construcția unei unități de producere a combustibililor sintetici care va fi operațională în 2024, cu o capacitate de 50.000 de barili/zi și a unui gaz obținut din deșeuri urbane. Pe de altă parte, BP construiește un electrolizor de 60 MW în rafinăria sa din Castellón pentru producerea de hidrogen ”verde”, ce va fi utilizat în transporturi sau în industrie.

 

 

CITEȘTE ȘI:

Apetitul pentru investiții este încă ridicat în 2022. Studiu de atractivitate EY România

Comisia Europeană vrea să modifice regulile privind starea tehnică a vehiculelor

 

 

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Lukoil
Carburanţi

ANPC a decis închiderea, temporară, a patru benzinării din rețeaua Lukoil

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a început o amplă acţiune de control,...

mol
Carburanţi

Grupul MOL își propune să atingă neutralitatea emisiilor de carbon printr-o tranziție inteligentă

Grupul MOL și-a actualizat strategia pe termen lung, Shape Tomorrow, și își...

OMV-Petrom
Carburanţi

ANPC a decis închiderea temporară a 11 staţii de carburant din reţeaua OMV-Petrom

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a decis închiderea temporară a 11 staţii...

Combustibilii sintetici
Carburanţi

Combustibilii sintetici pot fi doar o soluție de nișă pentru autoturisme. Analiză Deutsche Bank

Deși pot fi considerați o soluție ecologică pentru călătoriile pe distanțe lungi...