Advertisement

starea tehnică
Home Piaţa auto Aproape 15% din parcul auto al Capitalei prezintă probleme tehnice

Aproape 15% din parcul auto al Capitalei prezintă probleme tehnice

În primele 10 luni, aproape 15% din autovehiculele verificate de inspectorii de la Registrul Auto Român (RAR) în Bucureşti prezentau „pericol iminent de accident”.

Şoferii cu probleme au rămas fără certificat de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice la reprezentanţele Registrului Auto Român.

Inspectorii RAR au descoperit pe străzile din Bucureşti, în 10 luni, un număr de 569 de vehicule – din cele 3.885 verificate – cu grave probleme tehnice, acestea prezentând „pericol iminent de accident”.

În aceste situaţii una dintre măsurile luate a fost reţinerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecţii tehnice la reprezentanţele Registrului Auto Român.

„Controalele RAR au constatat că 69 % dintre vehicule aveau diferite probleme de natură tehnică sau legate de acte. Din totalul vehiculelor cu probleme, 54% au fost considerate neconforme din punct de vedere al securităţii rutiere, având o funcţionare defectuoasă a dispozitivelor de iluminare şi semnalizare, cu o stare necorespunzătoare a şasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale la direcţie, defecţiuni ale sistemului de frânare”, potrivit Registrului Auto Român.

De asemenea, 20% dintre maşinile controlate depăşeau nivelul maxim admis de poluare, 4,45% au avut probleme legate de identificare – vehiculul nu a corespuns cu datele din CIV privind: categoria, caroseria, marca, tipul vehiculului, codul motorului, seria motorului sau culoarea. Un procentaj de 4,63% dintre autovehiculele controlate aveau inspecţiei tehnică periodică expirată sau falsă.

La finalul controalelor din trafic, în Bucureşti, în intervalul ianuarie-octombrie 2014, Poliţia Rutieră a reţinut 1.755 de certificate de înmatriculare, 49 de permise de conducere, fiind aplicate 2286 de amenzi. Aceste sancţiuni au fost aplicate exclusiv pentru vehiculele la care inspectorii RAR au găsit neconformităţi tehnice sau legate de acte.

Directorul general al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, a declarat că rezultatele controalelor desfaşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR – Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni.

Parcul auto naţional are în prezent aproximativ 5,7 milioane de vehicule, din care 4,48 milioane de autoturisme.

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Volkswagen California
Piaţa auto

Volkswagen California. O nouă generație pentru legendă

California este furgoneta-camper iconică. După ce a construit peste 280.000 de unități...

Înmatriculările de autoturisme noi
Piaţa auto

Înmatriculările de autoturisme noi în UE au urcat cu 4,6%. România, pe locul 14

În primele 5 luni din 2024,  înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea...

Piaţa auto

Colaborare IVECO – Foton în domeniul vehiculelor comerciale

IVECO și Foton, unul dintre cei mai importanți producători de vehicule comerciale...

vehicule rutiere
Piaţa auto

INS: Parcul național de vehicule rutiere numără 10,3 mil. unități la finalul anului 2023

Numărul total de vehicule rutiere înmatriculate în circulaţie, în evidenţele Direcţiei Generale...