Advertisement

benzina
Home Administrare flote Carburanţi Aplicaţie pentru compararea preţurilor la carburanţi

Aplicaţie pentru compararea preţurilor la carburanţi

Consumatorii ar putea afla care sunt cele mai apropiate benzinării, localizarea geografică şi preţurile oferite de acestea, dacă recomandările Consiliului Concurenţei referitoare la crearea unei baze de date şi a unei aplicaţii web/mobile pentru compararea preţurilor la carburanţi vor fi puse în practică de autorităţi.

Potrivit instituţiei, măsura va stimula concurenţa prin preţ dintre operatorii economici, şi va asigura, în acelaşi timp, consumatorilor posibilitatea de a alege carburanţii cu cel mai bun raport calitate-preţ. Astfel, Consiliul Concurenţei consideră necesară crearea unei baze de date care să conţină lista tuturor companiilor care comercializează carburanţi, amplasarea geografică a benzinăriilor deţinute de fiecare, tipurile de carburanţi (benzină şi motorină) comercializate în fiecare benzinărie, preţurile la pompă practicate.

carburanti-petrol-floteautoPentru crearea acestei baze de date, Guvernul ar trebui să emită un act normativ prin care să oblige toate întreprinderile care deţin benzinării active să furnizeze datele necesare, dar şi să transmită on-line (printr-un sistem pe bază de parolă) toate modificările efectuate la nivelul preţurilor carburanţilor, care să fie înregistrate în timp real (maxim 30 de minute de la modificare).

Această bază de date trebuie să constituie elementul central al unei aplicaţii web şi/sau al unei aplicaţii mobile cu acces gratuit din partea consumatorilor, prin care aceştia pot afla care sunt cele mai apropiate (ex: 10) benzinării, localizarea geografică şi preţurile oferite de acestea (eventual, în ordine crescătoare pentru a vedea care este compania cu cel mai mic preţ).

Astfel, consumatorul are posibilitatea de a alege, având la îndemână informaţii importante cu privire la oferta existentă pe piaţa din zona geografică de interes pentru el.

Nu în ultimul rând, o astfel de bază de date ar fi utilă nu numai pentru consumatori, dar şi pentru Consiliul Concurenţei în exercitarea atribuţiilor de monitorizare a pieţei carburanţilor. De asemenea, accesul la această bază de date al altor instituţii (ex: Ministerul Energiei) ar putea constitui o sursă importantă de informaţii utile pentru elaborarea analizelor din activitatea specifică a acestora.

Analiştii Consiliului Concurenţei au comparat evoluţia preţurilor cu şi fără taxe în România şi în celelalte state europene şi au ajuns la concluzia că „se poate aprecia că taxele pentru benzină şi motorină sunt relativ mici la nivelul României, comparativ cu cele practicate în alte state membre UE, situaţie accentuată în primul semestru din anul 2016, ca efect al reducerii TVA-ului de la 24% la 20%”.

„În ceea ce priveşte preţurile fără taxe pentru benzină şi motorină, la data de 4 iulie 2016, se poate observa (…) faptul că, în România preţurile se situau peste nivelul mediu practicat în statele membre din Uniunea Europeană, în timp ce preţurile cu taxe erau sub nivelul mediu practicat în statele membre din Uniunea Europeană, ceea ce indică un nivel de taxare pentru motorină şi benzină mai mic la nivelul României, comparativ cu preţurile practicate în cadrul UE, la data de 4 iulie 2016”, se arată în Raportul „Evoluţia concurenţei în sectoare cheie – 2016”.

 

Comentați?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

Lukoil
Carburanţi

ANPC a decis închiderea, temporară, a patru benzinării din rețeaua Lukoil

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a început o amplă acţiune de control,...

mol
Carburanţi

Grupul MOL își propune să atingă neutralitatea emisiilor de carbon printr-o tranziție inteligentă

Grupul MOL și-a actualizat strategia pe termen lung, Shape Tomorrow, și își...

OMV-Petrom
Carburanţi

ANPC a decis închiderea temporară a 11 staţii de carburant din reţeaua OMV-Petrom

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a decis închiderea temporară a 11 staţii...

Combustibilii sintetici
Carburanţi

Combustibilii sintetici pot fi doar o soluție de nișă pentru autoturisme. Analiză Deutsche Bank

Deși pot fi considerați o soluție ecologică pentru călătoriile pe distanțe lungi...